Corné Sparidaens

Er staat vandaag nog geen gesprek gepland tussen KLM en pilotenvakbond VNV over de impasse rondom de voorwaarden voor het verkrijgen van staatssteun. Dat melden de luchtvaartmaatschappij en de bond.

Vakbond FNV zegt vandaag wel te overleggen met KLM en met andere "stakeholders", al ontkent de luchtvaartmaatschappij dat er vandaag gesproken wordt. Verder zegt FNV gesprekken te voeren "in Den Haag", maar met wie dat is, is niet duidelijk. Het ministerie van Financiën spreekt tegen dat er officieel overleg is met de bond.

Gisteren werd duidelijk dat de pilotenbond niet akkoord gaat met de eis van minister Hoekstra voor loonmatiging voor het hele bedrijf tot 2025, wanneer het steunpakket afloopt waarmee de luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis hoopt te komen. Hoekstra liet gisteren weten dat het geld er niet komt als de piloten niet akkoord gaan.

Niet vastleggen tot 2025

Het bedrijf is zwaar getroffen door de coronacrisis en zegt overheidssteun nodig te hebben om het hoofd boven water te houden. KLM heeft al 1 miljard euro steun gekregen en kan de komende vijf jaar een lening van nog eens 2,4 miljard euro krijgen als er stevig wordt bezuinigd. Pilotenvakbond VNV wil zich niet vastleggen op bezuinigingen tot 2025, maar houdt vast aan 2022, zoals eerder is overeengekomen.

VNV heeft een brief gestuurd aan minister Hoekstra waarin de bond schrijft na het aflopen van het huidige loonoffer bij KLM opnieuw in gesprek te willen gaan over een verlenging. "We zijn bereid om in gesprek te gaan over de bijdrage die de situatie van dat moment vraagt", staat in de brief, waarin de bond dus niet op voorhand akkoord gaat met loonmatiging tot 2025.

In de brief van VNV-voorzitter Schmid staat verder dat de bond maandag wil praten met Hoekstra, maar die wijst dat verzoek af. Via zijn woordvoerder zegt Hoekstra: "De bal ligt nu bij KLM en de bonden. Het kabinet heeft met de directie van KLM afspraken gemaakt en voert daar het gesprek mee."

Vijf vakbonden, waaronder die van de luchtvaarttechnici en een deel van het cabinepersoneel, zijn wel bereid om vijf jaar loon in te leveren. Vakbond FNV, die een deel van het grond- en cabinepersoneel vertegenwoordigt, beraadt zich nog.

Een onbekend deel van het grondpersoneel reageert woedend op de opstelling van de pilotenvakbond. NH Nieuws meldt dat gisteren een briefje aan het stuur van een Boeing 737 is achtergelaten met daarop de tekst: "Namens alle overige KLM'ers en hun gezin: bedankt, we zien jullie wel bij het UWV."

STER reclame