Lionel Messi tijdens de wedstrijd tegen Real Madrid
NOS Voetbal

Spaanse media: 'FC Barcelona in geldnood, binnen week 190 miljoen nodig'

FC Barcelona kampt met grote geldproblemen. Als de Catalaanse club voor 5 november geen akkoord heeft bereikt met de spelers over salarisverlaging, kan Barça in januari mogelijk failliet worden verklaard, zo melden Spaanse media.

De inkomsten van Barcelona zijn door de coronacrisis flink gekelderd, mede door de afwezigheid van toeschouwers bij wedstrijden. De club van trainer Ronald Koeman moet nu ongeveer 190 miljoen euro besparen op salariskosten (zo'n 30 procent) om het hoofd boven water te houden.

De onderhandelingen tussen de spelers, hun zaakwaarnemers en Barcelona over de salarissen zijn vrijdag begonnen. Er moet binnen een week, voor donderdag 5 november, een akkoord worden bereikt. Spaanse media hebben het zelfs over een mogelijk faillissement als het de Catalaanse club niet lukt tot overeenstemming te komen met de voetballers die onder contract staan.

Lastige keuze

Edwin Winkels, NOS-correspondent in Spanje, wil nog niet spreken van een faillissement. "Barcelona gaat niet direct failliet, daar gaat nog een heel traject aan vooraf. Maar de club zou dan wel vanaf januari uitstel van betaling moeten gaan aanvragen. Dan kunnen ze de schulden en salarissen niet meer betalen."

"Het is dus een heel lastige keuze voor de spelers", legt Winkels uit bij het radioprogramma Langs de Lijn. "Of ze gaan enkele tonnen per maand minder verdienen of in januari worden ze helemaal niet meer uitbetaald."

Carles Tusquets, die de honneurs vooralsnog waarneemt na het vertrek van voorzitter Josep Maria Bartomeu, uitte zijn zorgen al over de geldzorgen van Barça. "De pandemie treft Barcelona uitzonderlijk hard. De club is afhankelijk van toeristen en die inkomsten zijn nu weggevallen."

Sterspeler van FC Barcelona Lionel Messi

Extra zorg is het bedrag dat sterspeler Lionel Messi tegoed heeft van de Spaanse club. De Argentijn wilde deze zomer vertrekken, maar moest vanwege een clausule in zijn contract toch blijven. Als de sterspeler van Barcelona komende zomer transfervrij de club verlaat, heeft hij recht op een bonus voor bewezen diensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl