EPA

Goedemorgen! Er mag vanaf vandaag weer gereisd worden naar de Canarische Eilanden. In Rotterdam presenteert Forum voor Democratie de eerste tien kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen. En het is Halloween.

Met zonnige periodes loopt de temperatuur vandaag op naar 15 tot 16 graden. De zuiderwind neemt weer toe tot matig of vrij krachtig. Later in de middag gaat het in Zeeland regenen en dat zet in de avond door naar de rest van het land. Daarbij trekt de zuidwestenwind langs de kust aan tot windkracht 6, mogelijk 7.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanmiddag worden in Rotterdam drie boeken gepresenteerd over het koloniale- en slavernijverleden van de stad. De boeken zijn het resultaat van een onderzoek in opdracht van de gemeente Rotterdam.
  • Forum voor Democratie presenteert de eerste tien kandidaten op hun lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.
  • De eerste vluchten vertrekken weer naar de Canarische Eilanden want het reisadvies is gewijzigd van oranje naar geel.
  • En het is Halloween. De uit Amerika overgewaaide griezeldag staat normaal gesproken garant voor tal van verkleedfeesten en evenementen, maar dit jaar wordt het vanwege corona in afgeslankte vorm gevierd.

Wat heb je gemist?

Het dodental in de Turkse stad Izmir na de aardbeving van gisteren is opgelopen naar 24. Meer dan 800 mensen raakten gewond, van wie er 25 in zorgelijke toestand op de intensive care liggen. Reddingswerkers zoeken in de resten van ingestorte gebouwen in Izmir nog altijd naar overlevenden van de aardbeving. Turkse media melden dat twee kinderen vannacht levend onder het puin vandaan zijn gehaald.

De aardbeving had een kracht van 6,7 en maakte ook op het nabijgelegen Griekse eiland Samos slachtoffers. Daar kwamen twee jongeren om het leven toen ze werden bedolven door een omvallende muur.

Inwoners van Izmir wachten op nieuws over hun vermiste familieleden terwijl buiten het reddingswerk doorgaat EPA

Ander nieuws uit de nacht:

  • Franse politie arresteert tweede mogelijke handlanger aanslagpleger Nice: het is een 35-jarige man die een dag voor de aanslag contact zou hebben gehad met de dader. Eerder werd al een 47-jarige man aangehouden, ook vanwege contact met de dader.
  • 17-jarige verdachte van doden Kenosha-demonstranten uitgeleverd: Kyle Rittenhouse zat vast in zijn thuisstaat Illinois en bestreed zijn uitlevering aan buurstaat Wisconsin, waar de schietpartij plaatsvond. De jongen zou eind augustus twee demonstranten hebben gedood bij ongeregeldheden. Die waren het gevolg van het neerschieten van Jacob Blake door de politie in Kenosha.
  • Reclamegoeroe Giep Franzen (88) overleden: Franzen wordt gezien als de nestor van de Nederlandse reclamewereld. Begin jaren 60 richtte hij met twee anderen FHV op. Ze deden de campagnes van grote bedrijven als Albert Heijn en Heineken. Het bedrijf was zo dominant dat het de bijnaam "het ministerie van reclame" had.

En dan nog even dit:

Ook bij NASA is het Halloween. De ruimtevaartorganisatie heeft foto's van de verkleedpartijen van de bemanningen van het ISS door de jaren heen op zijn website gezet. Maar spookachtiger zijn de geluiden die NASA-sondes opvangen uit het heelal. Die zijn niet voor het eerst te horen, maar NASA heeft nu een playlist op soundcloud gezet met de griezeligste. CNN maakte er een korte compilatie van:

Fijne zaterdag!

STER reclame