Reddingswerken zoeken in het puin van een gebouw in Izmir naar overlevenden

Dodental aardbeving Turkse kust boven de twintig

Het dodental in de Turkse kustplaats Izmir na de aardbeving in de Egeïsche Zee is opgelopen naar 26. Meer dan 800 mensen raakten gewond, van wie er 25 in zorgelijke toestand op de intensive care liggen.

Duizenden reddingswerkers zoeken in de resten van ingestorte gebouwen in Izmir nog altijd naar overlevenden van de aardbeving. Reddingswerkers hebben ruim honderd mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Een onbekend aantal mensen ligt nog onder de brokstukken.

Op beelden van vrijdag uit Izmir is op de achtergrond te zien dat een gebouw instort:

Mensen de straat op na aardbeving in Turkse stad Izmir, gebouw stort in

Correspondent Mitra Nazar zegt dat er nog hoop is dat er mensen levend uit het puin gehaald worden vandaag. Dat gebeurde gisteravond met een jonge vrouw, die ruim negen uur onder een ingestort gebouw lag. "Haar familie stond al die tijd buiten te wachten en te hopen op een teken van leven."

Nu het weer licht wordt, gaat het zoeken naar overlevenden en slachtoffers van de beving verder bij zeker dertien gebouwen, zegt Nazar, die vanochtend is aangekomen in Izmir.

Situatie Samos

De aardbeving had een kracht van 6,7 en maakte ook op het Griekse eiland Samos slachtoffers. Daar kwamen twee jongeren om het leven toen ze werden bedolven door een omvallende muur.

Net als in Izmir hebben ook op Samos veel mensen vannacht buiten geslapen, in parken of in hun auto. In het voetbalstadion van de stad Vathi zijn gisteravond tenten opgezet en dekens uitgedeeld. Er zijn tientallen naschokken gevoeld en het was te gevaarlijk om in al beschadigde huizen de nacht door te brengen, zegt correspondent Conny Keessen in het NOS Radio 1 Journaal.

Vanuit Athene zijn inspectieteams ingevlogen om de schade te inventariseren. Duidelijk is al dat vooral oude gebouwen zoals kerken en het kasteel van de badplaats Pythagorion zijn beschadigd. Nieuwe gebouwen worden in Griekenland sinds tientallen jaren volgens strikte regels gebouwd, juist vanwege aardbevingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl