EPA
NOS SportAangepast

Van Gerwen tegen White kansloos onderuit in achtste finales EK darts

Michael van Gerwen is in de achtste finales van het Europees kampioenschap darts op pijnlijke wijze uitgeschakeld. Ian White zette de Nederlander te kijk door met 10-4 te winnen.

Van Gerwen is dit hele jaar al in een matige vorm. Zo won hij slechts één toernooi (UK Open) en wist hij voor het eerst sinds 2012 niet de finaleronde te halen van de Premier League, de lucratieve competitie die hij sinds 2013 liefst vijf keer won.

White begon de eerste leg direct met twee 180'ers en kwam snel op een 0-5 voorsprong in legs. Van Gerwen maakte daarna 1-5, maar hij had op dat moment een check-out-percentage van 12,5 procent. Ondanks een gemiddelde van 102 stond hij niet veel later met 3-7 achter. White gooide zijn dubbels wel.

Een pauze volgde en die pauze leek te helpen voor Van Gerwen. Hij ging iets beter gooien, kwam op 4-7, maar die opleving was van korte duur. White was simpelweg scherper en liet zich niet van de wijs brengen. Hij won drie legs op rij en bereikte met een overtuigende zege (4-10) de kwartfinales.

Aubergenius wel naar kwartfinales

Een andere Nederlander wist wel de kwartfinales te bereiken. In Oberhausen versloeg Aubergenius, zoals zijn bijnaam luidt, de nummer vier van de wereld Michael Smith (10-8).

Orange Pictures
Dirk van Duijvenbode

Van Duijvenbode, de nummer 53 van de wereld, ging furieus van start. In no-time stond hij met 3-0 voor. Daarna ging het echter helemaal mis. De Westlander verloor maar liefst zes legs op rij.

Hij maakte zich vervolgens boos en leek de frustratie van zich af te gooien. Met een gezicht op onweer vocht hij zich terug in de wedstrijd tot 8-8 en trok de wedstrijd naar zich toe. Bij 9-8 besliste hij de partij door 110 uit te gooien.

In de kwartfinales wacht een wedstrijd tegen Jonny Clayton, die eerder op de dag José Oliveira de Sousa versloeg.

Martijn Kleermaker, die donderdag titelhouder Rob Cross nog versloeg, werd uitgeschakeld in de achtste finales. Hij kwam 4-1 voor tegen Devon Petersen, maar verloor uiteindelijk met 8-10. Ook onder anderen Nathan Aspinall, Gerwyn Price en Mensur Suljovic werden uitgeschakeld.

Het toernooi in Duitsland duurt tot en met zondag. Op die dag zijn zowel de halve finales als de finale. Voor de winnaar ligt 133.000 euro klaar.

Uitslagen achtste finales EK darts

William O'Connor-Jamie Hughes 10-3
Devon Petersen-Martijn Kleermaker 10-8
José Oliveira de Sousa-Jonny Clayton 6-10
Nathan Aspinall-James Wade 8-10
Michael Smith-Dirk van Duijvenbode 8-10
Gerwyn Price-Peter Wright 6-10
Michael van Gerwen-Ian White 4-10
Mensur Suljovic-Steve West 9-10

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl