Sport en corona
KNVB willigt verzoek PSV-directeur Gerbrands niet in: 'Onbegrijpelijk'

PSV-directeur Toon Gerbrands snapt niets van de KNVB. Hij had bij de voetbalbond een verzoek ingediend om de eredivisiewedstrijd van zondag tegen ADO Den Haag te verzetten naar 27 december, maar kreeg nul op het rekest.

"We hadden gisteren op Cyprus maar één wissel. Als de Europese belangen groot zijn, mag je een verzoek indienen. We moeten volgende week naar Griekenland, dus we hebben voor ADO gekeken naar een andere datum. December is nog vrij. De KNVB wees dat af, terwijl er afspraken over zijn gemaakt. Onbegrijpelijk", laat Gerbrands weten.

Eerder dit seizoen werd FC Utrecht-AZ wel uitgesteld. "We begrijpen dat dit voor de supporters en voor FC Utrecht vervelend is op zo'n korte termijn. We hebben het verzoek van AZ ingewilligd omdat we in het kader van de veranderagenda twee jaar geleden met alle clubs gezamenlijk hebben besloten om Europees spelende clubs zo veel mogelijk voorrang te geven", zei de KNVB destijds.

Gerbrands snapt mede daarom niet waarom het verzoek wordt afgewezen: "Zo gooi je wel een bom onder je veranderagenda."

Corona slaat toe bij PSV

PSV heeft vanwege negen coronabesmettingen een gehavende selectie en bovendien een overvolle agenda. Donderdag waren de Eindhovenaren voor de Europa League op Cyprus (er werd met 2-1 gewonnen van Omonia Nicosia) en aanstaande donderdag moet PSV alweer naar PAOK Saloniki.

Gerbrands: "De KNVB zei dat we het verzoek in augustus hadden moeten indienen. Tja, iedereen ziet wat er nu aan de hand is. Ze beheersen bij de KNVB de regels goed, maar denken niet met ons en het betaalde voetbal mee. Is het overdreven wat we vragen? Ik denk het niet."

KNVB: 'Het is geen do-or-die-wedstrijd voor PSV'

De KNVB laat weten dat ze begrip te tonen voor de situatie bij PSV, maar op basis van twee argumenten het verzoek van PSV hebben afgewezen.

"Wij kunnen wedstrijden uitstellen in het kader van corona en als een uitbraak niet onder controle is. Dat hebben we ook al gedaan", legt Jan Buyssen, manager competitiezaken Betaald Voetbal, uit. "Alleen bij PSV is dat niet het geval. Zij hebben veel gevallen, maar het is wel onder controle. Ook kunnen ze nog genoeg spelers opstellen."

"Ook op basis van de veranderagenda hebben we het verzoek afgewezen. We hebben in augustus en september contact gehad met PSV en wijzigingen doorgevoerd toen de wedstrijden in de poulefase bekend waren. We hebben drie wedstrijden verzet, waaronder de wedstrijd van aanstaande zondag (ander tijdstip, red.)."

"Het verzoek om een wedstrijd uit de speelronde te halen hebben we pas twee keer eerder gedaan, waaronder bij FC Utrecht-AZ en dan gaat het om do or die-wedstrijden. Als je dan verliest lig uit het toernooi. Dat is nu bij PSV niet het geval."

Gerbrands blijft in coronabubbel geloven ondanks 'dubieuze' Cyprioten

Over het algemeen vindt Gerbrands dat de KNVB zich goed staande houdt in de coronacrisis. "Ik denk dat de voetbalbubbel werkt. We meten zo verschrikkelijk veel, dan kom je ook eerder op resultaten uit. We weten exact wat er aan de hand is."

"Het gaat er zo verschrikkelijk streng aan toe rond wedstrijden", gaat de PSV-directeur verder. "Alle eredivisieduels zijn ook nog doorgegaan. Als er heel veel uit gaan, wordt het een vervelende situatie. Dat zou voor mij de grens zijn."

Gerbrands vindt handelwijze Cyprus dubieus

Soms lijkt het er weleens té streng aan toe te gaan. Zoals op Cyprus, waar PSV'ers Eran Zahavi en in eerste instantie ook Jordan Teze niet welkom waren omdat ze niet lang geleden het coronavirus nog hadden.

Gerbrands diende een klacht in bij de UEFA: "Ze dreigden onze hele ploeg te weren. Plaatselijke regels werden anders geïnterpreteerd, het was vrij dubieus. Heel raar, want de UEFA had ons al toestemming gegeven om te gaan."

Schmidt: 'We doen alles wat mogelijk is'

STER reclame