NOS NieuwsAangepast

Syrië treedt weer hard op in Daraa

Het Syrische leger is met zwaar materieel de zuidelijke stad Daraa binnengetrokken. In het centrum staan tanks en pantservoertuigen.

Ooggetuigen melden dat bij legeraanvallen opnieuw verscheidene doden zijn gevallen. Sommige bronnen melden 25 slachtoffers.

De berichten kunnen niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd. Journalisten worden in Syrië niet toegelaten.

Beschietingen

De grensovergang met Jordanië bij de stad is afgesloten, wat volgens een Jordaanse beambte "lijkt samen te hangen met de militaire operatie". Ook in Douma, niet ver van de hoofdstad Damascus, heeft het leger vandaag weer hard opgetreden.

Op amateurbeelden die in Daraa zouden zijn gemaakt is te zien hoe Syrische militairen schieten vanaf tanks. Demonstranten gooien op hun beurt stenen naar de oprukkende militairen.

Ooggetuigen melden bij het Arabische tv-station al-Jazeera dat zeker vijf mensen zijn omgekomen. Volgens hen is de elektriciteit in de stad afgesloten en wordt telefoonverkeer zeer moeilijk gemaakt.

Leuzen

In Daraa zijn de protesten tegen president Bashar al-Assad begonnen. In maart kalkten enkele tieners protestleuzen uit Tunesië en Egypte op muren in de stad. Ze werden gearresteerd en mishandeld, waarna er protesten uitbraken.

De stad was daarna herhaaldelijk het toneel van massale en bloedig verlopen demonstraties voor meer democratie en welvaart. De afgelopen weken hebben de betogingen zich over het hele land verspreid.

De actie van het leger in Daraa volgt op een bloedig weekend, waarbij meer dan honderd doden zouden zijn gevallen. Volgens mensenrechtengroeperingen hebben de demonstraties en het optreden van het leger de afgelopen tijd aan meer dan 350 burgers het leven gekost. Vooral de afgelopen dagen vielen er veel slachtoffers.

Stuiptrekkingen

De Nederlandse arabiste en oud-diplomate Petra Stienen, die vijf jaar in Syrië heeft gewoond, zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de acties in Daraa voor haar "de stuiptrekkingen van een heel akelig regime" zijn, "waarvan wij in het Westen jarenlang hebben weggekeken".

Ze heeft kritiek op de manier waarop het Westen reageert op de situatie in Syrië. "Aan de ene kant hebben we gigantische democratiseringsprogramma's in die regio. De Europese Unie verplicht alle lidstaten om in landen als Syrië mensenrechtenactivisten bij te staan. Op het moment dat mensen echt de straat op gaan om voor vrijheid en mensenrechten en democratie te vragen, kijken wij liever de andere kant op omdat het ons niet uitkomt."

"We moeten even onze eigen angst voor instabiliteit loslaten", aldus Stienen.

Sancties

De Amerikaanse regering overweegt om economische sancties in te stellen tegen Syrië. Washington denkt aan het bevriezen van Syrische tegoeden in het buitenland van leden van het regime.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl