NOS Voetbal

Koopmans' kopgoal brengt veel teweeg: 'Heb honderden berichten gehad'

Koopmans: 'Honderden berichten gehad, dat je met één actie zoveel teweegbrengt'

Als een technisch volmaakte kopper knikte Luuk Koopmans zich woensdagavond in de geschiedenisboeken. "Ik heb enorm veel reacties gehad, heb honderden berichten ontvangen", reageert Koopmans een dag na zijn droomdoelpunt.

Met zijn rake kopbal in blessuretijd tegen Sparta zorgde hij voor 1-1, waarna ADO via strafschoppen de tweede ronde van de KNVB-beker bereikte. "Dat je met één actie zoveel teweeg kunt brengen. Heb zelfs reacties vanuit het buitenland gekregen."

'Dit is mijn kans...'

Terug naar het moment. Nog dertig seconden blessuretijd en de stand van 0-1 staan op het scorebord, in de bekerwedstrijd tegen Sparta in Den Haag, als ADO nog een laatste kans krijgt via een corner. Even twijfelt Koopmans, wanneer Michiel Kramer hem sommeert naar voren te komen. Moet hij mee?

Ja, trainer Aleksandar Rankovic gebaart ook: naar voren, Luuk! En dus trekt hij nog een sprint, vanaf de middencirkel, en pept zijn ploeggenoten op terwijl hij zich in het strafschopgebied meldt. "Ik dacht: dit is mijn kans..."

"Er stonden heel veel mensen bij elkaar. Ik kwam aanlopen, hield wat ruimte voor mijzelf en dacht aan de basisprincipe van een aanvaller: op snelheid 'in de bal' komen."

De vanaf rechts genomen hoekschop van Bilal Ould-Chikh belandt op zeven meter van het doel precies op het hoofd van Koopmans. Hij knikt de bal richting verre hoek en ziet die binnenkant paal binnenvallen. Zijn collega van Sparta, Maduka Okoye, is kansloos.

  • Pro Shots
    Luuk Koopmans viert met zijn ploeggenoten zijn winnende treffer tegen Sparta
  • Pro Shots
  • Pro Shots
  • Pro Shots
  • Pro Shots

Koopmans en zijn ploeggenoten zijn door het dolle heen, ADO sleept er een verlenging uit. Als er supporters in het stadion zouden zitten, zouden die op zeker ook in de hekken zijn gesprongen.

'Sniffertje'

Zijn trainer Rankovic noemde de kopbal na afloop "technisch heel knap". "Volgens mij was hij technisch perfect", zegt Koopmans grijnzend. En dat terwijl hij er nooit op trainde. "Toen ik heel klein was, speelde ik weleens als spits. Maar de laatste tien, vijftien jaar was ik natuurlijk alleen maar met keepen bezig."

Maar zo nu en dan, tijdens een keeperstraining, wil hij zijn koppende kwaliteiten nog weleens tonen. "Dan nemen we voorzetten en als er een keeper over is, mag die afmaken. Dat noemen we 'Sniffertje'", zegt Koopmans.

Als klap op de vuurpijl won ADO ook nog de penaltyserie, waardoor het verder bekerde. Onder de lat zag Koopmans hoe Sparta-verdediger Bart Vriends de bal vol op het aluminium boven hem schoot. "Iedereen ging bij mij op de schouders", aldus de goalie, die tijdens het duel ook nog een aantal goede ballen keerde.

Hansens hakje

Zoals gezegd, Koopmans kopte zichzelf de geschiedenisboeken in. De laatste vijf jaar gingen slechts twee andere keepers hem voor. De meest bekende is misschien wel Martin Hansen, die in de eerste speelronde van het seizoen 2015/2016 in de slotseconden van het alom bekende 'Haags Kwartiertje' met een schitterende hakbal voor de 2-2 tekende, thuis tegen PSV.

2015: de wonderlijke hakbal van ADO-keeper Martin Hansen

"Misschien zit het in de mentaliteit van een ADO-speler, dat je in de laatste minuut alles geeft. Ik kom nu ook in het illustere rijtje van keepers die scoorden", aldus Koopmans, die toen Hansen scoorde, nota bene onder contract stond bij PSV.

"PSV was mijn club. Ik kom er uit de buurt, was van kleins af aan fan", aldus Koopmans, die afgelopen zomer PSV definitief verruilde voor ADO. "Ik zat bij de selectie, maar heb nooit mijn debuut gemaakt. Maar ik heb er heel veel geleerd."

Vandaag mag Koopmans (26) nog genieten, maar vanaf vrijdag moet de focus op zondag. Drie keer raden wie dan de tegenstander is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl