ANP
NOS Nieuws

Koning bezoekt zwaarbelaste corona-afdeling in Haags ziekenhuis

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een bezoek gebracht aan het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde. Op de corona- en de radiologieafdeling sprak hij met artsen, verpleegkundigen en laboranten over de behandeling van coronapatiënten.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst kreeg de koning bij zijn werkbezoek te horen dat er nu naast de hoge werkdruk op de intensive care ook sprake is van een sterk toegenomen piekbelasting op de klinische corona-afdeling. Dat is anders dan in de eerste golf.

De toename komt doordat er nu meer testen worden gedaan en de behandelmogelijkheden zijn verbeterd.

De koning sprak met personeelsleden over de problemen waar ze tegenaan lopen:

Koning bezoekt Haags ziekenhuis

Daarna bezocht de koning de radiologieafdeling. Die is weer zwaarbelast vanwege de vele longfoto's die worden gemaakt en vanwege de druk op de acute zorg, die hoger is dan tijdens de eerste piek. Het ziekenhuis heeft daarnaast te kampen met een hoger aantal besmette medewerkers dan in de eerste golf.

Eerste optreden na vakantie

Het was het eerste optreden van de koning sinds zijn reis naar Griekenland. Die vakantie leidde tot ophef omdat de regering een paar dagen eerder de bevolking had opgeroepen vooral thuis te blijven en geen onnodige reizen te maken.

Vanwege de commotie brak de familie de vakantie af en gingen Willem-Alexander en Máxima diep door het stof. "Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", zei de koning in een historische videoboodschap, en "wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl