ANP

Goedemorgen! Beleggers kijken uit naar de kwartaalcijfers van Shell. Het bedrijf heeft de wind tegen en moet fors reorganiseren. En de TU Eindhoven presenteert een proefinstallatie voor de verbranding van ijzerpoeder, waarbij duurzame energie wordt opgewekt.

Vanochtend is het nog vrij droog. Vanmiddag komt er meer bewolking, gevolgd door regen. Bij een stevige zuidwestenwind wordt het hooguit 12 graden.

weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Shell presenteert cijfers over het derde kwartaal en komt mogelijk met informatie over een nieuwe strategie. Het olie- en gasbedrijf heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis en boekte in het tweede kwartaal een nettoverlies van 15,4 miljard euro. Dat verlies kwam onder meer door de sterk teruggelopen vraag naar brandstof. Het aandeel Shell zakte gisteren op de beurs even onder de 10 euro, voor het eerst sinds 1993.
  • Als teken van betrokkenheid spreekt Koning Willem-Alexander vandaag via een videoverbinding met huisartsen en ziekenhuispersoneel op Curaçao, over de impact van de coronacrisis op het eiland. Er was een beperkte groei van het aantal besmettingen op het eiland de afgelopen weken.

Wat heb je gemist?

Het 15-jarige vermiste meisje uit Berghem, bij Oss, is weer terecht en ongedeerd. Een verdachte is aangehouden. Dat heeft de politie vannacht bekend gemaakt. Het meisje werd sinds vrijdag vermist. Gisteravond verstuurde de politie een Amber Alert. Ze was volgens de politie vlakbij haar huis meegenomen door een onbekende man in een auto. Waar het meisje gevonden is, is niet duidelijk. De politie zegt later vandaag met meer informatie te komen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De TU Eindhoven laat vandaag een, naar eigen zeggen, wereldprimeur zien: het gaat elektriciteit opwekken door ijzerpoeder te verbranden. Het werkt zo: als je ijzer fijnmaalt tot poeder is het goed brandbaar, en bij die verbranding komt veel energie vrij in de vorm van warmte. Tijdens de verbranding ontstaat geen CO2, er blijft alleen maar roest over. Het roestpoeder vang je op en zet je weer om tot ijzerpoeder. Een circulair proces dus, waar vooral de zware industrie mee aan de slag kan.

De eerste grote industriële installatie ter wereld staat in Brabant, bij Swinkels Family Brewers in Lieshout. Vanaf vandaag levert de installatie energie aan de brouwerij, goed voor het brouwen van 15 miljoen flesjes bier.

Een studententeam bij hun ijzerverbrandingsinstallatie Omroep Brabant

Fijne donderdag!

STER reclame