NOS Nieuws

De Jonge: huidige maatregelen zeker tot in december van kracht

De huidige maatregelen, de zogenoemde gedeeltelijke lockdown, zijn zeker tot in december nodig. Dat zei minister De Jonge in het persmoment over de coronapandemie. Het betekent onder meer dat de horeca nog weken dicht blijft.

Feestdagen als Sint Maarten en Sinterklaas kunnen waarschijnlijk alleen in kleine kring worden gevierd. "Ga er voorlopig maar van uit dat je dat niet groot kunt vieren, maar alleen in eigen kring met drie gasten", zei premier Rutte. Hij vindt het te vroeg om al iets te zeggen over de Kerstdagen.

Hij raadt wel aan om de kerstvakantie en de wintersport te beperken en de adviezen van Buitenlandse Zaken op te volgen. "Op korte termijn komen we met nadere adviezen hierover, misschien al deze week of begin volgende week."

De Jonge: 'Huidige maatregelen zeker tot december van kracht'

Te vroeg

De lockdown die twee weken geleden is begonnen, heeft nog geen duidelijk beeld opgeleverd, zei premier Rutte. "Het is te vroeg om nu conclusies te trekken en dus te vroeg om nu al op de rem te trappen."

Volgende week dinsdag geven Rutte en De Jonge weer een persconferentie, tenzij de cijfers zo alarmerend zijn dat er eerder maatregelen nodig zijn.

Volgens Rutte liggen alle mogelijke scenario's op tafel. "Een volledige lockdown is dan het schrikbeeld. Want dat betekent dat iedereen thuis moet blijven. Daarom zeg ik opnieuw: hou je aan de regels, zoek niet de randen op. Zo kunnen we voorkomen dat het land verder op slot moet."

'Volledige lockdown is natuurlijk wel echt een schrikbeeld'

Maar het kabinet zal zeker extra maatregelen nemen als dat ergens de komende dagen nodig blijkt. "De besmettingsgraad moet dalen", zegt De Jonge. "Anders houdt de zorg het gewoon niet vol." Overigens denkt hij dat de besmettingsgraad door de maatregelen al is gedaald. Het zogenoemde reproductiegetal ligt volgens zijn schatting nu al onder de 1, wat wil zeggen dat een coronapatiënt minder dan een ander persoon besmet.

Lastig evenwicht

Het kabinet kijkt de situatie nu nog even aan en gaat niet over tot nieuwe maatregelen, laat staan het afzwakken van maatregelen. Rutte: "We willen de economie en de samenleving zo min mogelijk schade berokkenen. Dat is het lastige evenwicht."

Met de voorzitters van de veiligheidsregio's is afgesproken dat er strenger zal worden gehandhaafd. "De burgemeesters zijn zeer gemotiveerd", zegt Rutte. "Dat betekent maximaal vier mensen buiten, geen feestjes, dat is zeer onverantwoord." Ook met de detailhandel zijn daarover afspraken gemaakt.

De Jonge zegt dat onderzoek van het RIVM uitwijst dat nu aanvullende maatregelen nemen geen effect heeft op de piek die er nu aankomt. "Maar het kan wel de snelheid van de toename van het aantal besmettingen afremmen", zegt De Jonge.

NOS op 3 dook afgelopen week in de materie van exponentiële krimp, en hoe we kunnen inschatten hoe de vlag erbij hangt met Kerst:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl