Ongeregeldheden in Turijn AFP

In meerdere Italiaanse steden zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Het was onder meer onrustig in Milaan, Napels en Turijn. Eerder op de dag waren nieuwe, strenge maatregelen in het land ingevoerd. De betogers vrezen voor een totale lockdown met grote financiële gevolgen.

Aan het protest in Milaan deden ongeveer honderd mensen mee. Op beelden is te zien dat vanuit de groep molotovcocktails naar een politieauto werden gegooid. In Milaan en Turijn heeft de politie traangas ingezet tegen de betogers

In Napels stonden duizenden demonstranten op straat. Zij eisen het aftreden van de gouverneur, die verantwoordelijk is voor de nieuwe regionale beperkingen.

Correspondent Mustafa Marghadi beschrijft de angst in de stad:

Premier Conte bepaalde per decreet dat restaurants en bars voortaan na 18.00 uur dicht moeten. Om te voorkomen dat Italianen op zon- en feestdagen elkaar thuis opzoeken, gaan restaurants die nu op zondag dicht zijn, wel overdag open. Ook gaan bioscopen, theaters, zwembaden en sportscholen dicht. Italianen krijgen het advies om niet buiten de eigen gemeente te reizen.

Ook in Lecce was het onrustig, is te zien op sociale media:

In Italië werd afgelopen weekend een recordaantal van 19.644 besmettingen gemeld. Premier Conte wil er alles aan doen om een volledige lockdown zoals eerder dit jaar te voorkomen, zei hij.

Afgelopen weekend gingen ook al betogers de straat op om te protesteren tegen de coronaregels. In Rome en Napels liepen de demonstraties eerder uit op confrontaties met de politie, is te zien in deze video:

Traangas en kapotte scooters: coronarellen in Rome

STER reclame