Deze week was er ruzie tussen de Turkse president Erdogan en Geert Wilders. Erdogan deed deze week aangifte tegen de PVV-leider vanwege een spotprent. En dat is iets waar cartoonist Ruben Oppenheimer over kan meepraten. Hij heeft al vier aanklachten tegen zich lopen in Turkije, en dat beïnvloedt zijn werk, ook in Nederland.

"Het is niet zozeer omdat Erdogan boos is en dat ik brieven krijg van gerechtelijke uitspraken in Turkije, maar dat er 400.000 Turken in Nederland zijn, waarvan een groot deel Erdogan ziet als hun grote leider. En een deel daarvan laat me dat merken, soms zelfs met echte bedreigingen", zo vertelt hij in Met het Oog op Morgen.

Oppenheimer zegt zich redelijk veilig te voelen en blijft doorgaan met zijn werk. "Maar als je zoiets ziet als in Frankrijk (waar een leraar twee weken geleden werd onthoofd vanwege het tonen van een spotprent, red.) dan krab je je wel eens achter je oren."

Verder in de podcast hoor je neuroloog Iris Sommer over de verschillen tussen het vrouwelijk en mannelijk brein. Want volgens haar moet er echt wel wat gebeuren met die kennis, onder meer op het gebied van opvoeding en zorg. Ook te gast is schrijver Abdelkader Benali. Hij maakte voor NRC een fotoreportage van het oude huis van schrijver Maarten Biesheuvel, Sunny Home.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

NOS Voetbalpodcast: iedere maandag nemen voetbalcommentatoren de week door, met anekdotes van experts en vooruitblikken op komende wedstrijden.

STER reclame