NOS WielrennenAangepast

Gilbert superieur in La Doyenne

Philippe Gilbert heeft zijn unieke kwartet aan zeges binnen.

De Belg was na de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en de Waalse Pijl ook in de 97ste editie van Luik-Bastenaken-Luik oppermachtig.

De superioriteit van de kopman van de Omega Pharma-Lotto ploeg is zodanig dat zijn concurrenten nauwelijks meer een poging wagen om de klasbak te ontregelen. Rabobank had zijn plan aardig voor elkaar met Laurens ten Dam en Juan-Manuel Garate in een kopgroep, maar in de finale gaf de ploeg niet thuis.

Andy Schleck luidde de finale in en alleen zijn broer Fränk en Gilbert konden volgen. De Belg was echter zó sterk dat de Schlecks niets meer probeerden en zich in de sprint lieten aftroeven.

97ste editie

Om 10.15 uur werd het startsein gegeven voor Luik-Bastenaken-Luik, de laatste klassieker van het voorjaar. In de 255,5 kilometer lange 97ste editie van La Doyenne moesten de renners tien hellingen over.

Al na drie kilometer koers namen tien renners de benen. Deze groep, waarin ook Vacansoleil-DCM-renner Thomas De Gendt zat, kreeg 4.00, maar aan de hand van Leopard Trek werd halverwege de achtervolging ingezet.

Vijf koplopers konden het tempo niet aan. Hun plek werd echter ingenomen door acht achtervolgers, onder wie Ten Dam, die uit het onrustige peloton weggesprongen waren. Meerdere ploegen wilden de koers hard maken om de kansen van favoriet Gilbert te verkleinen.

Aanvallen bleven lange tijd uit

Vreemd genoeg leek Gilbert echter met zijn grootste concurrenten, de broers Schleck, een pact te hebben gesloten. Gezamenlijk controleerden Omega Pharma-Lotto en Leopard Trek de achtervolging.

Zelfs op de befaamde Côte de la Redoute bleven aanvallen uit. Op zijn dooie gemak zat Gilbert in de luwte van Leopard, dat het tempo niet meer dan hoog hield.

Pas op de zware Roche-aux-Faucons werd het kaf van het koren gescheiden, maar de oogst bleek zeer mager. Op een niet eens zo indrukwekkende versnelling van Andy Schleck hadden alleen zijn broer Fränk en de onvermijdelijke Gilbert een antwoord.

Plan Rabobank valt in duigen

Tot overmaat van ramp voor Rabobank lukte het Ten Dam en Garate niet om aan te klampen bij de drie toppers en in een klap had de ploeg zijn voordelige positie verspeeld.

Greg Van Avermaet was de enige van de vroege vluchters die het supertrio kon volgen, zodat er met twee Luxemburgers en twee Belgen richting Luik werd gekoerst.

Op de laatste heuvel, de Saint-Nicolas, moest Van Avermaet dan toch passen en bleek Gilbert over de sterkste benen te beschikken. De broers Schleck erkenden zijn superioriteit en waagden niet eens een poging om weg te geraken. Met zijn drieën reden ze de finish tegemoet en bleek Gilbert uiteraard de snelste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl