Wellens verslaat jongeling Arensman en Guillaume Martin in Vuelta

Tim Wellens heeft de vijfde etappe in de Vuelta gewonnen. De Belg van Lotto-Soudal was in een sprintje bergop de sterkste van drie vluchters. Guillaume Martin werd tweede en de pas 20-jarige Nederlander Thymen Arensman derde.

In de 184 kilometer lange rit van Huesca naar Sabinanigo kregen de renners na een heuvelachtige aanloop drie hellingen voor de kiezen: de Alto de Vio (tweede categorie), de Alto de Fanio (derde) en de Alto de Petralba (tweede).

Met nog 87 kilometer te gaan (inclusief de drie cols) ging Arensman (Sunweb) ervandoor met Wellens, Martin sloot aan, waarna het trio vier minuten pakte. In de oplopende finishstraat was Wellens de sterkste.

Arensman eindigde twee jaar geleden als tweede in de Ronde van de Toekomst (achter Tourwinnaar Tadej Pogacar) en debuteerde in augustus bij de profs.

Op 1 kilometer van de finish probeerde hij nog weg te rijden bij Wellens en Martin. Die poging mislukte, maar kostte wel zoveel kracht dat hij er in de eindsprint niet meer aan te pas kwam.

Martin valt, Roglic vierde

In het peloton deed zich in de slotfase nog een valpartij voor, waarbij ook Dan Martin (de nummer twee van het algemeen klassement) betrokken was.

De Ier kwam op 4.04 als 64ste over de finish, maar kreeg dezelfde tijd als Primoz Roglic. De kopman van Jumbo-Visma zat voor de val en sprintte op 2.13 van Wellens naar de vierde plaats.

Uitslag vijfde etappe en klassementen

STER reclame