NOS NieuwsAangepast

Mariniers verpulveren speedmarsrecord voor het goede doel

Leden van het Korps Mariniers hebben het wereldrecord marathon speedmarsen verbeterd. In Den Helder liepen ze de 42 kilometer en 195 meter in 3 uur, 58 minuten en 55 seconden, om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Maurits Holle van het korps spreekt van een "verpulvering" van het oude record. Dat was sinds 2016 in handen van Engelse mariniers en stond op 4 uur en ruim 16 minuten.

Bekijk hier de beleden die een van de toeschouwers maakte:

Mariniers verbreken wereldrecord speedmarsen

De omstandigheden waren pittig. De militaire broek en kisten moesten aan, en acht mariniers moesten de hele marathon 40 pond (18,1 kilo) met zich meedragen. Een week voor de marathon werd bepaald welke mannen met rugzakken moesten lopen.

"Anderhalf jaar geleden zijn ze begonnen met trainen", zegt Holle. "Dat is heel professioneel aangepakt. Ze hebben bijvoorbeeld hun bioritme verplaatst, zodat bij de start het lichaam wakkerder was om fitter te beginnen." Verder werd een jaar lang zes tot acht keer per week getraind om het record van de Britten te verbeteren.

'Fitste van de fitste mannen'

Eigenlijk was het de bedoeling dat de 21 militairen tijdens de Marathon van Rotterdam, die in april gepland stond, in actie zouden komen. Maar door het coronavirus ging dat niet door en werd de recordpoging uitgesteld.

"Nu, een half jaar later, hebben we dit toch in beperkte vorm door laten gaan", zegt Holle. Op een speciaal parcours op de marinebasis in Den Helder liepen de mannen, van 22 tot 54 jaar, de marathon. "Daar is best een selectie aan vooraf gegaan. Bij de mariniers zijn we allemaal behoorlijk fit. Maar voor deze monsterprestatie hebben we echt de fitste van de fitste mannen bij elkaar verzameld. Verspreid over het hele korps. De betere jongens hebben we eruit gepikt."

Met het wereldrecord is zeker 88.000 euro ingezameld voor kankeronderzoek. Dat idee ontstond na het overlijden van een collega-marinier. Holle: "En dat heeft hun wel gesteund in het proces."

Staatssecretaris Visser van Defensie zegt op Twitter trots te zijn op de mariniers. "Wat een prestatie. Respect mannen!", schrijft ze.

Op YouTube werd de recordpoging van de mariniers live uitgezonden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl