EPA

Goedemorgen! Al zijn er geen festiviteiten, de VN staat vandaag wel stil bij haar 75-jarig bestaan. En Wilco Kelderman verschijnt in het roze aan de start van de een-na-laatste etappe in de Giro, een bergrit.

Het weer: vandaag is het wisselvallig. Er is vrij veel bewolking en er kan een bui vallen. Slechts af en toe is er ruimte voor wat zon, er staat een matige tot krachtige zuidwestenwind. Het wordt 14 tot 16 graden.

Weerkaartje Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De VN viert vandaag zijn 75-jarig bestaan. Er zijn vanwege corona geen festiviteiten, wel zijn er wereldwijd allerlei initiatieven. In veel steden zijn gebouwen blauw verlicht. Vanuit het Vredespaleis in Den Haag is er vanaf 17.30 uur een online programma en 75 musici over de hele wereld spelen een eigen interpretatie van het stuk Hymne des Nations. "We leven in een wereld met grote uitdagingen en problemen", zegt secretaris-generaal António Guterres in een interview met de NOS.
  • Wilco Kelderman start met 12 seconden voorsprong in het klassement in de roze leiderstrui, in de een-na-laatste etappe van de Giro, een bergrit van Alba naar Sestriere. De race is 190 kilometer lang en in de laatste 50 kilometer moeten de renners driemaal klimmen.
  • De door de Nederlander Boyan Slat opgerichte organisatie The Ocean CleanUp maakt vanavond bekend welke nieuwe spullen er van het eerste opgeviste plastic zijn gemaakt.

Wat heb je gemist?

Ziekenhuismedewerkers zouden in principe altijd mondkapjes moeten dragen en daarvan alleen afwijken als ze dat zelf verantwoord vinden. Vijf vakbonden in de zorg en de Patiëntenfederatie Nederland vragen in een open brief aan de ziekenhuizen om dit overal als richtlijn in te voeren. Ze vinden dat ziekenhuispersoneel in alle gevallen moet kunnen beschikken over persoonlijke beschermingsmiddelen.

De beroepsorganisaties stellen in hun brief dat er nu geen heldere norm is voor het gebruik van mondkapjes en dat medewerkers en patiënten erover in verwarring zijn. Dagelijks stromen verhalen van hun leden binnen. "Bij de patiënt of in het lab je masker op, bij het koffieapparaat je masker af. Alsof het virus zich een paar meter verder anders gedraagt", staat in de brief.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Meer dan 52 miljoen stemmen zijn er inmiddels al uitgebracht voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Early voting vindt plaats in staten als Georgia en Florida - maar ook in een baan om de aarde. In het International Space Station heeft de enige Amerikaanse astronaut Kate Rubin haar stem al uitgebracht. Een van de slaapruimtes aan boord werd daarvoor even omgebouwd tot stemhokje. Op wie ze heeft gestemd is niet bekend.

Fijne dag!

STER reclame