Protest na de dood van de jongeman AP

In een voorstad van Chicago is een politieman ontslagen omdat hij deze week een ongewapende zwarte man heeft doodgeschoten. Volgens de politiechef van de stad Waukegan heeft de agent met zijn daad diverse regels geschonden.

Het incident was dinsdagavond. Het slachtoffer zat in een auto die volgens de politie eerder op de avond was doorgereden bij een verkeerscontrole. Toen een agent de auto opnieuw zag en erheen liep, reed de wagen achteruit in zijn richting, stelt de politie. Omdat hij naar eigen zeggen vreesde voor zijn leven, opende hij het vuur.

De bijrijder, de 19-jarige Marcellis Stinnette, kwam om het leven. Zijn vriendin, die de auto bestuurde, raakte gewond. In de auto werden geen wapens gevonden.

-

De zaak leidde donderdag tot een betoging van ruim honderd mensen in Waukegan, georganiseerd door de lokale tak van Black Lives Matter. Ook voor vandaag staat een demonstratie gepland.

De betogers willen onder meer dat de politie videobeelden van het incident vrijgeeft. De moeder van de gewond geraakte bestuurder zegt dat de twee de agent niet hebben geprovoceerd.

Onderzoek door FBI

Inmiddels heeft de FBI toegezegd te assisteren bij het onderzoek dat de politie naar de zaak heeft ingesteld. Dat gebeurde de afgelopen tijd vaker, onder meer na de dood van George Floyd die de aanzet gaf tot massale protesten tegen racisme bij de politie.

Details over het ontslag van de betrokken agent zijn niet bekendgemaakt. Over zijn identiteit zegt de politie alleen dat hij een hispanic is die vijf jaar bij het korps in Waukegan zat.

STER reclame