Reinier Zonneveld, Sam Feldt, Lucas & Steve NOS

Het had dit jaar opnieuw het grootste evenement op het gebied van elektronische muziek moeten worden: het Amsterdam Dance Event. Waar het de laatste jaren goed was voor honderdduizenden bezoekers uit tientallen landen, is het dit jaar vanwege corona digitaal, met livestreams en workshops.

ADE draait niet alleen om feestjes, maar ook om netwerken, vertelt dj Sam Feldt. "Veel jonge gasten die dj willen worden en in de dancewereld willen werken, komen naar zulke evenementen om hun grote helden te horen praten. Ik ken alle kanten van ADE: ik ben er vroeger heen gegaan om mijn demo te geven aan dj's, heb er gedraaid en wilde er dit jaar als labeleigenaar heen gaan om nieuwe talenten te zoeken." Dat 'stukje serieus', zoals hij dat noemt, valt dit jaar ook weg.

Ook dj Reinier Zonneveld ging om diezelfde reden in 2007 naar ADE: om te feesten, maar ook om zijn demo aan artiesten te geven. "Het is een speciaal netwerk voor iedereen in de dancewereld. Beginners proberen een demo te geven aan hun grote held. Behalve dat het een feestje is, kan je daar ook echt je visitekaartje afgeven."

Dit jaar ontbreekt de lossere stemming om over deals te kunnen praten. Dat is killing voor nieuwe talenten.

Dj Sam Feldt

Volgens Feldt worden er normaal veel deals gesloten op het evenement, maar dat valt nu weg. "De meeste deals worden beklonken op zo'n feestje en niet aan een vergadertafel. Dit jaar ontbreekt de lossere stemming om over deals te kunnen praten. Dat is killing voor nieuwe talenten."

Geen kans voor nieuwe artiesten

Dat herkent dj-duo Lucas & Steve. In 2012 waren ze met een cd-mapje onderweg naar Amsterdam. "We wisten dat we onze muziek konden laten horen aan platenlabels en dance-grootheden. Dat een-op-een-gesprek, wat door het jaar heen ontzettend moeilijk is omdat iedereen verspreid over de wereld zit, is heel belangrijk. Die kans valt voor nieuwe artiesten nu weg."

Vorige jaren liet het duo zoveel mogelijk nieuwe platen horen tijdens ADE. "Je laat daar zien wat je voor de dancewereld in petto hebt. Het is niet alleen belangrijk voor de promotors, maar ook voor de fans, zodat die kunnen zien wat ze van je kunnen verwachten het komende jaar."

Online heeft nooit hetzelfde effect als echt met duizenden mensen samenkomen.

Dj Reinier Zonneveld

Feldt en Zonneveld draaien deze week voor ADE-livestreams. Dat voelt vreemd, zegt Zonneveld. "Online heeft nooit hetzelfde effect als echt met duizenden mensen samenkomen, maar dat zijn de concessies die we dit jaar moeten doen." De online versie is volgens Zonneveld beter dan het hele event cancelen. "Zo houd je de sfeer levend in een community waar zoveel mensen werkeloos zijn geraakt. Dat is een goed gebaar."

Toch vraagt Feldt zich af of het wel gaat werken. "Ik vraag me af hoeveel mensen de livestream aanzetten en echt gaan dansen in hun woonkamer."

ADE-feest, maar dan thuis

Dan kent Feldt de 29-jarige Randall Jordan nog niet: die staat te springen dit weekend. "Ik ga elk jaar naar meerdere ADE-feesten, want ik ben die week altijd jarig. Dit jaar haal ik het feest naar mij toe", vertelt hij. "Ik zet de livestream van ADE aan en nodig wat mensen uit."

Jordan is er echt als 'feest-consument', naar de workshops gaat hij niet. "Ik vier altijd mijn verjaardag op deze manier. Dit jaar is het niet anders. Of nou ja, ik ben minder geld kwijt aan drank", lacht hij.

Een festival in een drive-inbioscoop willen we zeker nog vaker gaan doen. Het is tijdelijk de perfecte oplossing.

Lucas van Lucas & Steve

Hoe de toekomst eruitziet in de dancewereld is onduidelijk. Uit verschillende hoeken komen creatieve alternatieven voor dance-events. Zo was de release van het album Letters to Remember van Lucas en Steve in een drive-inbioscoop. "Je wilt het liefst een waanzinnig evenement uit de grond stampen, maar je moet roeien met de riemen die je hebt. Eerst dachten we: is dat alles? Maar toen we er stonden, was het zo vet."

Tientallen auto's stonden voor een podium en een scherm van de bioscoop. Om de muziek te horen, moest je afstemmen op een speciale fm-zender. "Auto's toeterden, ze knipperden met hun lichten. We hadden special effects en vuurwerk. Dit willen we zeker nog vaker gaan doen. Het is tijdelijk de perfecte oplossing."

Lucas & Steve tijdens de albumrelease We Are Spark

Feldt en Zonneveld weten niet wat de toekomst gaat brengen. "Het probleem is de onzekerheid. We hebben meer houvast vanuit de overheid nodig. Het voelt als een time-out, maar we weten niet wanneer die ophoudt", zegt Feldt. "Wat wel zeker is, is dat de vraag onverminderd groot is. Mensen hebben meer dan ooit zin om te feesten."

STER reclame