Het Humboldt Forum in Berlijn op het Museuminsel
NOS NieuwsAangepast

Tientallen objecten in musea Berlijn besmeurd met olieachtige vloeistof

In verschillende musea in Berlijn zijn begin deze maand zeker 70 voorwerpen vernield. Het gaat volgens de Duitse publieke radiozender Deutschlandfunk en de krant Die Zeit om een van de grootste aanvallen op kunstvoorwerpen en oudheden in de geschiedenis van het naoorlogse Duitsland.

De aanval was op 3 oktober op het Museuminsel waar bekende Duitse musea gevestigd zijn, zoals de Alte Nationalgalerie, het Pergamonmuseum en in het aanbouw zijnde Humboldt Forum.

Zeker 70 objecten zijn bespoten met een olieachtige vloeistof, die zichtbare vlekken achterliet op Egyptische sarcofagen, sculpturen en schilderijen uit de negentiende eeuw. Om welke kunstwerken het precies gaat, is niet bekend, evenmin of ze nog te restaureren zijn.

Onduidelijk is ook nog waarom de beschadigingen meer dan twee weken zijn stilgehouden. Mogelijk was dat in het belang van het onderzoek, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. De politie heeft inmiddels bezoekers benaderd die op 3 oktober in de musea waren. Ze kregen per e-mail de vraag of ze iets verdachts hebben gezien.

Het Pergamon-altaar

Ook naar het motief wordt nog gezocht. Volgens Deutschlandfunk verspreidde een bekende Duitse complotdenker in augustus en september via Telegram het bericht dat het Pergamonmuseum de 'troon van Satan' huisvestte.

Die complotdenker is Attilla Hildmann, een voormalige veganistische topkok uit Berlijn. Hij is nu de aanvoerder van het agressiefste deel van de anticoronademonstranten, zegt Van de Hulsbeek.

Hildmann zei in augustus op Telegram dat het Pergamonmuseum een internationaal centrum van satanisme is. In het museum staat het meer dan 2000 jaar oude Pergamon-altaar. Dat is een deel van de akropolis van Pergamon, een stad uit de oudheid in het huidige Turkije.

Of de Telegram-berichten van Hildmann iets met de vernielingen te maken hebben, is nog de vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl