NOS Nieuws

Aantal tienermoeders in Nederland daalt voor vijfde jaar op rij

Het aantal tienermoeders in Nederland is vorig jaar verder gedaald. Op 1 januari 2020 waren er 1643 meisjes van 19 jaar of jonger met een kind. Tien jaar geleden waren dat er nog bijna dubbel zo veel. Dat blijkt uit een analyse van nieuwsdienst LocalFocus op basis van CBS-cijfers.

De daling is, volgens Kenniscentrum Rutgers, het gevolg van de goede toegang tot anticonceptie en de "lange traditie van seksuele voorlichting". In geen enkele provincie nam het aantal zwangerschappen bij meisjes onder de 19 jaar toe.

Zie hieronder het aantal tienermoeders door de jaren heen.

Het aantal tienermoeders per gemeente op 1 januari 2020 (uitgewerkt door LocalFocus op basis van CBS-gegevens):

De grootste daling was er in Noord-Brabant. Het aantal tienermoeders daalde daar vorig jaar met bijna 18 procent. In de provincie Zeeland bleef het aantal tienermoeders exact gelijk met vorig jaar.

Jong trouwen, vroeg kinderen

In Flevoland vind je relatief de meeste tienermoeders terug. Hier zijn van elke duizend meisjes er vijf al moeder. Ook Zuid-Holland, Zeeland en Drenthe scoren relatief hoog.

Van de grote gemeenten vallen vooral Rotterdam, Den Haag en Almere op als gemeenten met veel tienermoeders.

De grote verschillende per regio in het aantal tienermoeders heeft bijvoorbeeld te maken met de trouwleeftijd, blijkt uit onderzoek. Als een meisje jong trouwt, dan is de kans ook groot dat ze jong moeder wordt.

Dat zie je terug in de cijfers van Flevoland. Daar was de afgelopen jaren het aantal huwelijken tussen mensen jonger dan twintig bijvoorbeeld bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Ook wonen er relatief veel Antillianen in Flevoland, en Antilliaanse meisjes worden vaker moeder voor hun twintigste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl