
Ondanks noodtoestand blijven Thai massaal demonstreren
Inwoners van Thailand gaan vandaag weer demonstreren tegen de monarchie en voor hervorming van de democratie. De protesten duren al maanden, ook gisteren gingen tienduizenden Thai de straat op. De betogers eisen een nieuwe grondwet en willen dat premier Prayuth Chan-ocha vertrekt. Volgens hen is de oud-legerleider vorig jaar ten onrechte aan de macht gebleven, na gemanipuleerde verkiezingen.
In de hoofdstad Bangkok en andere studentensteden kwamen gisteravond duizenden studenten samen om te demonstreren:
Donderdag kondigde premier Prayuth de noodtoestand af. Groepen van meer dan vijf mensen zijn sindsdien niet meer toegestaan. Ook berichtgeving die kan leiden tot onrust is verboden.
Dat weerhield veel Thai er niet van toch weer de straat op te gaan. Donderdag wilden duizenden demonstranten de nacht doorbrengen bij het kantoor van de premier, maar daar stak de oproerpolitie een stokje voor. Ook blokkeerden de betogers een straat waar de koning langs zou rijden. De kritiek op de monarchie doorbreekt een taboe in Thailand, waar de koning een welhaast goddelijke status heeft. Op majesteitsschennis staat een maximumstraf van vijftien jaar cel.
Vrijdag verliepen de protesten grimmig: de politie gebruikte waterkanonnen en zette straten af om de betogers tegen te houden. Ook werden meerdere demonstranten gearresteerd.
Experts: kwijtschelden overheidsschulden in toeslagenaffaire lost nog niet alles op
Private schuldeisers zijn niet meegenomen in het plan.
Waarom Poetin de naam van Navalny niet uitspreekt in het openbaar
Vandaag kreeg oppositieleider Alexej Navalny in Moskou te horen dat hij tot zeker 15 februari blijft vastzitten. Maar wat is zijn doel, en waarom keerde hij terug naar Rusland?
'Avondklok of bezoekverbod onontkoombaar om stijging curve te voorkomen'
De Britse coronavariant is minder besmettelijk dan gedacht. Maar epidemiologen waarschuwen dat de risico's groot blijven.