Het formatie-etentje bij Garoeda van D66 en ChristenUnie
NOS Nieuws

Doek valt definitief voor beroemd Indisch restaurant Garoeda in Den Haag

Na 71 jaar valt definitief het doek voor het beroemde Indische restaurant Garoeda in Den Haag. Eind september werd het restaurant failliet verklaard, nu blijkt dat ook een doorstart er niet meer in zit, laat de curator weten. Corona was de genadeklap voor het grote restaurant, dat drie verdiepingen telde. Normaal gesproken aten veel groepen bij Garoeda, maar dat kon de laatste maanden niet meer.

Het restaurant werd opgericht in 1949, na de onafhankelijkheid van Indonesië, toen veel Indische Nederlanders naar Den Haag kwamen. Ook was het geliefd bij prins Bernhard en veel politieke kopstukken. Door de jaren heen is er vaak politiek bedreven in het restaurant aan de Kneuterdijk.

Zo speelde het restaurant nog een belangrijke rol bij de laatste kabinetsformatie. De onderhandelaars van ChristenUnie en D66, die ideologisch gezien ver uit elkaar liggen op belangrijke thema's, hebben hier onder het genot van een rijsttafel de laatste obstakels voor het huidige kabinet uit de weg geruimd.

Ober Buddy werkte er 25 jaar. Er kwamen veel gasten, onder wie bekende politici, maar nu is zijn Garoeda failliet:

'Ik mis de gasten'

Vlak na de informele formatiegesprekken in 2017 werd Garoeda korte tijd gesloten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanwege slechte hygiëne.

Een jaar later ging de eigenaar op zoek naar iemand die het restaurant wilde overnemen. Dat lukte niet.

Ondanks corona gaan er over het algemeen nog steeds minder bedrijven failliet dan vorig jaar. Dat komt mede doordat de steunpakketten van de overheid veel bedrijven overeind houden. In de horeca zijn dit jaar wel al meer bedrijven ter ziele gegaan: 234, ten opzichte van 196 horecabedrijven rond deze periode vorig jaar.

De verwachting is dat het aantal de komende maanden verder zal oplopen door de coronamaatregelen en versoberingen in het steunpakket van het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl