Koning Willem-Alexander ontmoet Nederlanders in Estland
NOS Nieuws

Nederlanders in buitenland willen dat Rutte stopt met 'afpakken' paspoort

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

Nederlanders in het buitenland roepen premier Rutte in een paginagrote krantenadvertentie op de wet aan te passen. Op dit moment verliest iemand automatisch zijn Nederlanderschap als hij de nationaliteit aanneemt van het land waar hij woont.

"Hopeloos ouderwets", zet de Stichting Nederlanders in het Buitenland (SNBN) in de advertentie in NRC. Want de meeste andere westerse landen maken juist de tegenovergestelde beweging door een dubbele nationaliteit mogelijk te maken.

Er zijn geen exacte cijfers van het aantal Nederlanders buiten de grenzen, maar naar schatting gaat het om 900.000 mensen. Volgens voorzitter Eelco Keij van de SNBN hebben duizenden van hen in de loop van de jaren hun nationaliteit ongewild verloren. Zijn stichting spreekt van het "afpakken van paspoorten".

Keij wijst erop dat er allerlei redenen zijn waarom sommigen de nationaliteit wel móeten aannemen van het land waar ze wonen. "Bijvoorbeeld omdat je een huis wilt kopen, je anders je baan niet kunt houden of omdat je dreigt niet langer in het land in kwestie te mogen blijven."

Het voelt heel erg als een verbanning zonder reden

Tom Ruijs, voormalige Nederlander in Australië

Onder de huidige wetgeving is zo iemand daarmee dus met onmiddellijke ingang niet langer Nederlander; een regel waar velen zich niet bewust van zijn. Omdat zij hun nationaliteit als een geboorterecht zien of omdat in het land waar zij wonen een dubbele nationaliteit geen probleem is.

De Nederlandse Australiër Tom Ruijs bijvoorbeeld kwam er pas achter toen hij zijn Nederlandse paspoort wilde verlengen. "Ik had geen idee! Ik begrijp de achterliggende gedachte ook niet. Het voelt heel erg als een verbanning zonder reden."

Marije Jansma, eveneens in Australië, had vanwege een uitzondering in de wet wel een dubbele nationaliteit, maar verloor die al even ongewild en ongemerkt toen haar paspoort verliep. Sindsdien zijn ook haar kinderen niet langer Nederlander.

Ombudsman

Enkele jaren geleden kaartte de Nationale ombudsman de kwestie ook al aan naar aanleiding van een klacht van een Nederlandse in Mauritius. Toen de ombudsman vroeg naar soortgelijke ervaringen, kwamen er 500 reacties binnen van Nederlanders in het buitenland. Zijn oordeel was dat de overheid op dit punt tekortschiet: "De Nationale ombudsman vindt dat de burgers van de overheid mogen verwachten dat zij hen actief, adequaat en tijdig informeert over de mogelijkheid van verlies van het Nederlanderschap. Dat is niet altijd gebeurd."

De ombudsman vindt dat mensen die hun Nederlanderschap tegen hun wil en zonder het te weten hebben verloren, de mogelijkheid van herstel moeten krijgen. Dat is ook een van de eisen van de Stichting Nederlanders in het Buitenland aan premier Rutte en de Nederlandse politiek.

Volgens voorzitter Keij, die zelf in New York woont, zijn landgenoten buiten de grenzen vaak de best mogelijke ambassadeurs van ons land. "En juist die mensen komen nu klem te zetten. Met verlies van het Nederlanderschap zonder waarschuwing en zonder recht op beroep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl