Joe Biden aan het begin van de Town Hall op ABC
NOS NieuwsAangepast

Biden trok meer kijkers dan Trump bij veelbesproken 'Town Hall'-meeting

Donald Trump en Joe Biden hadden gisteravond geen groot televisiedebat, maar vochten het tegelijkertijd toch op Amerikaanse televisie uit. De presidentskandidaten hadden ieder op een andere zender een live uitgezonden vragenuur met kiezers.

Biden trok daarbij iets meer kijkers dan Trump: gemiddeld 13,9 miljoen op ABC. Trump had gemiddeld 13 miljoen kijkers op NBC, MSNBC en CNBC samen, becijferde Nielsen. De organisatie houdt alleen live tv-kijkers bij. Het groeiend aantal mensen dat via streamingdiensten of online kijkt is niet meegeteld.

Het had vannacht het tweede grote debat tussen de twee moeten worden, maar dat ging dus niet door. Door de coronabesmetting van Trump zou het debat virtueel gevoerd worden, maar dat zag dat de president niet zitten. Daarom organiseerden beide kampen apart van elkaar, maar op exact hetzelfde moment een zogenoemde Town Hall, een ontmoeting met kiezers ergens in het land.

In de uitzending haalde Biden uit naar het optreden van Trump in de strijd tegen het coronavirus. Trump verdedigde juist zijn handelen. Hij veroordeelde witte racisten, maar weigerde de complotdenkers van QAnon te veroordelen. Dat kwam hem op kritiek in Amerikaanse media te staan.

Winner takes all: zo werken de Amerikaanse verkiezingen

Vooraf werd NBC bekritiseerd omdat het televisieoptreden van Trump tegenover het al bekende tijdslot van Biden op ABC gepland werd. Kijkers moesten dus kiezen naar welke kandidaat ze wilden kijken. Beiden gingen ervan uit dat Trump meer kijkers zou trekken. De president schept regelmatig op over het aantal kijkers dat hij op televisie trekt, maar trok nu dus aan het kortste eind.

Donderdag is het volgende televisiedebat tussen Biden en Trump. Op 3 november zijn de verkiezingen. De verwachting is dat ongeveer 150 miljoen Amerikanen hun stem uitbrengen, 65 procent van alle stemgerechtigden. In de peilingen staat Biden voor op Trump, maar in sommige 'swing states', waar de uitslag onzeker is, zijn de verschillen klein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl