NOS Nieuws

Brussel tegen EU-lidstaten: begin nu met voorbereidingen voor vaccinatie

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

Er is nog lang geen coronavaccin dat op grote schaal kan worden ingezet, maar landen moeten zich wel nu al voorbereiden op het moment dat dat wel zo is. Dat adviseert de Europese Commissie aan alle 27 EU-lidstaten.

De landen moeten bijvoorbeeld op zoek naar personeel om de vaccinaties uit te voeren en ze moeten campagnes opzetten om mensen te motiveren om zich ook echt te laten inenten.

Versneld goedkeuren

De Europese Commissie heeft al 600 miljoen potentiële vaccins gereserveerd en zal de komende tijd waarschijnlijk nog nieuwe akkoorden met vaccin-ontwikkelaars bekendmaken. Om die vaccins zo snel mogelijk op de markt te krijgen, zal het Europees Geneesmiddelenagentschap al tijdens de ontwikkeling meekijken om ze versneld te kunnen goedkeuren.

Maar ook lidstaten moeten zich dus nu al voorbereiden. Vaccinatiepersoneel zal een vorm van opleiding moeten krijgen en dat kost altijd tijd. De Commissie adviseert om eventueel gepensioneerden of studenten in te zetten om de vaccinaties uit te voeren. Ook moet er nu al genoeg beschermende kleding worden aangekocht.

Enige uitweg

De Commissie vreest dat nepnieuws mensen ertoe kan aanzetten om zichzelf niet te laten vaccineren. Daarom zouden landen nu al campagnes moeten voorbereiden, waarin eerlijk de voor- en nadelen van vaccineren worden benoemd. "We moeten uitleggen dat vaccinaties waarschijnlijk de enige uitweg uit deze pandemie zijn."

In eerste instantie zal er niet voor iedereen een vaccin beschikbaar zijn. Daarom moet ook worden nagedacht over wie er voorrang krijgt als de vaccins er eenmaal zijn. Dat kunnen voor ieder vaccin andere groepen zijn.

Een vaccin dat ziekteverschijnselen vermindert zou bijvoorbeeld eerst kunnen worden gegeven aan mensen die een grote kans hebben aan covid-19 te overlijden, terwijl een vaccin dat de besmettelijkheid vermindert eerder moet worden toegediend aan groepen die het virus veel overdragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl