ANP

Goedemorgen! De Tweede Kamer en het kabinet gaan vandaag weer in debat over de aanpak van het coronavirus. En de Raad van State oordeelt over een bestemmingsplan in Kaatsheuvel: kan de Efteling wel of niet uitbreiden?

Vandaag is er veel sluierbewolking, maar de zon weet af en toe door te breken. Op een enkel buitje na, blijft het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond de 12 graden. De komende dagen is er meer ruimte voor de zon en het blijft overwegend droog.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer wordt vanochtend door experts weer bijgepraat over het coronavirus. Daarna debatteren Kamer en kabinet over de gisteravond aangekondigde maatregelen. Het zal onder meer gaan over de vraag of het echt nodig is om de horeca helemaal te sluiten. Ook hebben sommige partijen kritiek op hoe het kabinet communiceert over de besluitvorming.
  • En de nieuwe coronamaatregelen gaan om 22.00 uur in. Dit zijn de coronaregels in de nieuwe 'gedeeltelijke lockdown'.
  • De Raad van State doet uitspraak over het bestemmingsplan dat uitbreiding van de Efteling mogelijk maakt. Het pretpark in Kaatsheuvel wil al een tijd uitbreiden, maar verschillende omwonenden hebben er bezwaar tegen.

Wat heb je gemist?

Horecabedrijven die door de sluiting van hun zaak in de financiële problemen komen, krijgen niet meer automatisch hulp van hun bank.

Anders dan bij de eerste lockdown in april, zullen de banken dit keer niet met een algemene betaalpauze komen op de rente en aflossing van bedrijfsleningen, zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken tegen de NOS.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Geduld, talent en geluk hebben de Russische fotograaf Sergey Gorshkov de titel 'natuurfotograaf van het jaar' opgeleverd. Diep in de bossen van Rusland fotografeerde hij een van de zeldzaamste dieren op aarde, de Siberische tijger. De vrouwelijke tijger omhelst een boom en wrijft zich tegen het schors, om haar geur achter te laten en zo haar territorium te markeren.

"De verlichting, de kleuren, de textuur - het is net een olieverfschilderij", zei de juryvoorzitter tegen BBC News. "Het is bijna alsof de tijger deel uitmaakt van het bos. Haar staart vermengt zich met de wortels van de boom. De twee zijn één."

Om de prijswinnende foto te kunnen maken, had Gorshkov apparatuur in het bos opgesteld, die geactiveerd werd bij beweging. Na 10 maanden wachten werd zijn geduld beloond.

Fijne dag!

STER reclame