Nobelprijswinnaar Wilson op beelden van de deurbel van medewinnaar Milgrom Twitter

Stel, je maakt kans om de Nobelprijs te winnen. Veel mensen zouden er nachten van wakker liggen, maar dat gold niet voor Paul Milgrom en Robert Wilson. Zij lagen nog te slapen toen bekend werd dat ze de Nobelprijs voor Economie hadden gewonnen.

Wilson en Milgrom wonen in Stanford, Californië, waar het op dat moment nacht was. Het Nobelprijscomité slaagde erin om Wilson aan de lijn te krijgen om hem het nieuws te vertellen, maar medewinnaar Milgrom was met geen mogelijkheid te bereiken.

Wilson, die in de buurt van Milgrom woont, ging daarom midden in de nacht naar het huis van zijn collega om hem wakker te maken. Met de 'slimme' deurbel zijn daarvan deze opmerkelijke beelden gemaakt:

Nobelprijswinnaar gewekt door mede-winnaar

"Paul, hier is Bob Wilson. Je hebt de Nobelprijs gewonnen", zegt Wilson door de intercom, nadat hij meerdere keren op zijn deur heeft geklopt. "Ze proberen je te bereiken, maar ze hebben je nummer niet." De net wakker geworden Milgrom reageert verrast: "Heb ik gewonnen? Wow."

Onderzoek naar veilingen

Milgrom en Wilson wonnen de prijs voor hun onderzoek naar hoe veilingen werken. Ook ontwikkelden ze zelf nieuwe modellen voor veilingen, bijvoorbeeld voor de verkoop van goederen en diensten die moeilijk te veilen zijn, zoals radiofrequenties. Ze mogen samen bijna 1 miljoen euro verdelen.

STER reclame