Politie beëindigt demonstratie Malieveld
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Politievakbond: 'Burgemeesters moeten scherpe keuzes maken om werkdruk'

Politievakbond ANPV vraagt burgemeesters om scherpere keuzes te maken vanwege de hoge werkdruk en het personeelstekort bij de politie. "We komen in het hele land agenten tekort."

"Als burgemeesters ervoor zouden kiezen om dingen niet door te laten gaan, zou dat capaciteit schelen", zegt ANPV-woordvoerder Geert de Jong tegen Omroep West. "Laat demonstraties in beperkte vorm doorgaan of met minder politie-inzet."

Volgens De Jong was het een heftige zomer voor de politie. "Burgers hebben een korter lontje, er was veel meer huiselijk geweld, er waren rellen en grote demonstraties."

Grote spanning

Zo was het in Den Haag in augustus een aantal avonden onrustig in de Haagse Schilderswijk, demonstreerden boeren op het Malieveld en waren er anti-racismeprotesten. Tijdens demonstraties tegen de coronaregels vielen demonstranten agenten aan.

Het was hard werken onder grote spanning, zegt De Jong. "Dat neem je allemaal mee in je rugzak. Je ziet het aan het ziekteverzuim, dat neemt landelijk toe."

Schrappen demonstraties lastig

De Haagse burgemeester Jan van Zanen laat in een reactie aan de regionale omroep weten dat demonstraties schrappen lastig is: "Demonstreren is een grondrecht en het is van het grootste belang dat er gedemonstreerd kan worden".

"Er kan slechts worden beperkt op basis van de verkeersveiligheid, de volksgezondheid of vrees voor wanordelijkheden. Met name op grond van de volksgezondheid is er nu al minder ruimte voor demonstraties dan normaal."

Advertentie via Ster.nl