NOS Nieuws

Wekdienst 12/10: OMT komt met nieuw advies • Nobelprijs voor Economie toegekend

Goedemorgen! Het is een dag vol overleg over nieuwe coronamaatregelen; zo komt het Outbreak Management Team met een nieuw advies aan het kabinet. Ook gaat de zaak tegen Jos B. verder en wordt de Nobelprijs voor de Economie toegekend.

Af en toe schijnt de zon en plaatselijk ontstaat een bui. Er staat een zwak tot matige westenwind en het wordt 13 of 14 graden. Na vandaag zakt de temperatuur wat; verder is het overwegend bewolkt en regent het af en toe.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Outbreak Management Team komt bijeen om een nieuw corona-advies voor het kabinet op te stellen. Gisteren was er overleg op het Catshuis. Na afloop werd duidelijk dat er strengere maatregelen komen. Waarschijnlijk worden die morgen bekendgemaakt.
  • In de zaak-Nicky Verstappen houdt de advocaat van Jos B., Gerald Roethof, zijn pleidooi. Donderdag eiste het Openbaar Ministerie 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen B. Roethof heeft al gezegd om vrijspraak te zullen vragen.
  • En de laatste Nobelprijs van 2020 wordt toegekend: die voor Economie. Vorig jaar wonnen drie ontwikkelingseconomen die onderzoek deden naar de bestrijding van armoede.

Wat heb je gemist?

Het Rode Kruis opent vandaag gironummer 7244 om voedselhulp aan duizenden mensen in Nederland te kunnen bekostigen. Het gaat om mensen die geen inkomen meer hebben door de coronacrisis en geen fatsoenlijke maaltijd meer kunnen betalen.

De hulporganisatie schat dat zo'n 25.000 mensen hulp nodig hebben, die eerst in sectoren als de bouw of de horeca werkten maar door corona geen inkomen meer hebben. Het Rode Kruis begint nu een inzamelingsactie om de hulp ook op langere termijn te kunnen bekostigen.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De Batagaika-krater in Rusland is de grootste krater ter wereld die door klimaatverandering is ontstaan. En de krater wordt alleen maar groter, zeggen experts. Door de ontdooiende permafrost zakt de bodem steeds verder in. Inmiddels is de krater honderd meter diep en maar liefst honderd kilometer lang. Voor onderzoekers levert dat bijzondere inzichten op; de verschillende aardlagen geven hen een beeld van hoe de wereld er vroeger uit zag. Maar voor bewoners is het verschijnsel een ramp:

Enorme krater in Siberië door hoge temperaturen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl