Succesvolste EK roeien ooit voor Nederland: zeven gouden medailles

De Europese kampioenschappen roeien in het Poolse Poznan zijn voor Nederland de succesvolste EK ooit geworden. Op de slotdag eindigden tien van de elf Nederlandse boten op het podium: zeven gouden medailles, een keer zilver en twee keer brons was het resultaat.

De mannendubbelvier en de vier-zonder-stuurvrouw prolongeerden hun titel en er was tevens goud voor de lichte vrouwenskiff, de vier-zonder-stuurman, lichte vrouwendubbeltwee en de vrouwendubbelvier. De grootste verrassing was de gouden medaille voor de mannendubbeltwee.

Nederlands EK-goud voor mannendubbeltwee

Melvin Twellaar en Stef Broenink, die pas sinds kort een nieuw duo vormen, werden na een mooie race verrassend Europees kampioen.

Twellaar en Broenink roeiden een ijzersterke wedstrijd in Poznan, vooral op het middenstuk was het Nederlandse duo razendsnel. De voorsprong werd langzaam uitgebouwd en Nederland werd met groot verschil Europees kampioen, voor Zwitserland.

Twee Nederlandse boten prolongeerden hun Europese titel. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester (vier-zonder-stuurvrouw) gingen er als een speer vandoor, sloegen een enorm gat en bleven de Italiaanse boot ruim vijf seconden voor.

Dat deed ook de mannendubbelvier, vooraf al gezien als topfavoriet voor het goud in Polen. De regerend wereldkampioen roeide in Poznan met groot vertoon van macht naar de gouden medaille.

Koen Metsemakers, Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma en Tone Wieten veroverden in 2019 de wereldtitel en waren vorig jaar ook al superieur op de EK. Italië was op meer dan vier seconden de enige boot die een beetje in de buurt kon blijven van het oppermachtige Nederland.

Overtuigend

Zoals verwacht werden ook Ilse Paulis en Marieke Keijser (lichte vrouwendubbeltwee) Europees kampioen. Vorig jaar werd het duo twee op de WK en in 2018 waren Paulis en Keijser al goed voor goud op de EK.

Paulis en Keijser roeien soeverein naar EK-goud

De Nederlandse roeisters waren goed weg en roeiden overtuigend naar de zege. Op 1,73 seconde van Oranje werd Italië tweede.

In de vier-zonder-stuurman veroverden Jan van der Bij, Boudewijn Roëll, Nelson Ritsema en Sander de Graaf de Europese titel. In een ijzersterk deelnemersveld hadden ze van start tot finish de leiding in handen.

Olivia van Rooijen, Nicole Beukers, Inge Janssen en Laila Youssifou gingen in de vrouwendubbelvier met het goud aan de haal. Ze bleven Duitsland 1,09 seconde voor.

De dubbelvier presteert al jaren goed op grote toernooien. In 2016 won de boot olympisch zilver, in 2017 WK-goud en in 2018 en 2019 WK-brons, mede dankzij de inbreng van de ervaren Beukers, Janssen en Van Rooijen. Voor de 24-jarige Youssifou is het haar eerste titel.

Ook het enige niet-olympische onderdeel leverde Nederland een gouden medaille op. In de lichte vrouwenskiff werd Martine Veldhuis op overtuigende wijze Europees kampioene. Het was de eerste keer dat Nederland op dit onderdeel een Europese titel won.

Europese titel voor roeister Veldhuis

De enige zilveren medaille voor Nederland ging naar Roos de Jong en Lisa Scheenaard in de vrouwendubbeltwee. In de laatste finales met Nederlandse boten was er brons voor de vrouwenacht en de mannenacht.

De enige Nederlandse boot zonder medaille in Polen was de twee-zonder-stuurman met Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek. Het duo nam brutaal de leiding in hun finale, maar kon het hoge tempo niet vasthouden en eindigde uiteindelijk net naast het podium.