Reuters
NOS Nieuws

Armenië en Azerbeidzjan beschuldigen elkaar van schenden wapenstilstand

Het had vanaf 10.00 uur vanochtend rustig moeten zijn in Nagorno-Karabach, maar vijf minuten na het ingaan van een staakt-het-vuren werden al meldingen gemaakt van gevechten. Zowel Armenië als Azerbeidzjan beschuldigen elkaar van het schenden van de wapenstilstand.

Vannacht kwamen de twee landen het staakt-het-vuren overeen, na ruim tien uur onderhandelen onder leiding van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Het conflict om de regio heeft al aan honderden militairen en burgers het leven gekost.

Volgens het Armeense ministerie van Defensie heeft het Azerbeidzjaanse leger een Armeens dorp onder vuur genomen. Maar Bakoe stelt juist dat Azerbeidzjaanse gebieden zijn beschoten vanuit Nagorno-Karabach. Beide partijen spreken elkaars beschuldigingen voortdurend tegen.

Het conflict draait om de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach, die door Armeniërs wordt bewoond en de facto zelfstandig wordt bestuurd met steun van Armenië:

NOS/ Harm Kersten
Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan, maar wordt bewoond door Armeniërs

Het was de bedoeling om gedurende het staakt-het-vuren gevangenen en lichamen van overledenen uit te wisselen. Het is onduidelijk of dat is gebeurd.

Het conflict om de regio speelt al bijna 30 jaar, maar laaide twee weken geleden opnieuw op. Het is de meest gewelddadige confrontatie in jaren. Op de achtergrond spelen Turkije en Rusland een rol. Ankara steunt het etnisch verwante Azerbeidzjan, terwijl Moskou nauw betrokken is bij Armenië, maar ook met Azerbeidzjan goede banden onderhoudt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl