Swiatek (19) verslaat Kenin in finale Roland Garros Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Roland Garros heeft dit jaar met Iga Swiatek de laagst geklasseerde (WTA-54) winnares ooit. In het deelnemersveld waar veel toppers ontbraken of verre van hun topvorm acteerden, won de Poolse tiener (19) het toernooi op indrukwekkende wijze zonder een set af te staan.

In de finale tegen Sofia Kenin leken de zenuwen haar geen moment parten te spelen (6-4, 6-1). Vol ongeloof beklom ze de tribune om haar vrienden en familie te omhelzen na de spectaculaire eindzege.

Swiatek had relatief weinig tegenstand gehad op weg naar de finale, maar ook met Marketa Vondrousova (de verliezend finaliste van 2019) en Simona Halep (de kampioene van 2018) had ze geen enkele moeite.

Verwoestende forehand

In de eindstrijd tegen de veel hoger geplaatste Kenin (WTA-6) bracht de Poolse direct haar verwoestende forehand in stelling en kwam ze al snel op 3-0. De Amerikaanse vechtmachine Kenin beet zich daarna vast in de rally's en kwam knap terug tot 3-3.

Court Philippe Chatrier, het decor van de finale, in coronatijd ANP

Swiatek was echter geen moment van slag. Bij de winnares van de Australian Open slopen toch weer foutjes in haar spel en de Poolse veroverde na 48 minuten de eerste set.

Kenin leek in haar tweede finale op een grandslamtoernooi het tij te kunnen keren door de Poolse in de tweede set meteen te breken. De Amerikaanse kreeg echter last van een bovenbeenblessure en ging steeds slechter bewegen. Swiatek wist daar wel raad mee.

Klasse apart

"Twee jaar geleden won ik op Wimbledon de juniorentitel, nu win ik hier. Het is ongelooflijk hoe snel het gaat", aldus Swiatek, die na Jadwiga Jedrzejowska (Roland Garros, Wimbledon en US Open in de jaren dertig) en Agnieszka Radwanska (Wimbledon in 2012) de derde Poolse in in een grandslamfinale was.

Swiatek verloor drie weken geleden op het gravel van Rome nog in de eerste ronde van Arantxa Rus. In Parijs was ze echter een klasse apart.

Iga Swiatek ANP

STER reclame