Sophie Pétronin en haar zoon na een emotionele hereniging
NOS NieuwsAangepast

Ontvoerde Franse vrouw na bijna vier jaar vrijgelaten in Mali

In Mali zijn vier mensen vrijgelaten die door jihadisten waren ontvoerd. Het gaat om twee Italianen, een Malinees en een Française.

Hulpverlener Sophie Pétronin (75) werd met bijna vier jaar het langste vastgehouden. Ze werkt voor een hulporganisatie in Gao. Pétronin landde gisteren samen met de drie anderen in de hoofdstad Bamako. Ze werd daar opgewacht door haar zoon die haar tijdens de emotionele hereniging optilde.

De andere gijzelaars zijn een prominent lid van de Malinese oppositie, Soumaïla Cissé die in maart werd ontvoerd, de Italiaanse priester Pierluigi Maccali en de Italiaan Nicola Chiacchio. Zij werden in 2018 ontvoerd.

De bevrijding leidde tot emotionele momenten:

Gijzelaars in Mali na jaren vrijgelaten: 'we hebben op deze dag gewacht'

Hun bevrijding kwam enkele dagen na de vrijlating van bijna 200 jihadisten door de Malinese overgangsregering en lijkt daardoor een gevolg te zijn van gevangenenruil. De Malinese overgangsregering wil niets zeggen over de omstandigheden van de bevrijding.

"Ik heb zes maanden doorgebracht in zeer moeilijke omstandigheden en heb bijna de hele tijd in isolement gezeten, maar er is geen geweld tegen mij gebruikt", zei de 70-jarige politicus Cissé tegen de Malinese staatsomroep. Ook zei hij dat hij in de Sahara gevangen was gehouden.

Terroristische aanslagen in Niger, Burkina Faso en Mali: we horen er steeds vaker over. Dat is geen toeval: jihadisten willen in deze regio een nieuw kalifaat vestigen. Met rampzalige gevolgen voor de bevolking:

Een nieuw kalifaat in West-Afrika?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl