Phil Nijhuis
NOS NieuwsAangepast

Man die premier altijd laatste vraag stelde, Julius Vischjager, overleden

Jarenlang mocht hij de laatste vraag stellen op de vrijdagse persconferentie van de minister-president: Julius Vischjager. Gisteren is hij dood gevonden in een gracht in de buurt van zijn woning in Amsterdam.

Vischjager was hoofdredacteur en enige medewerker van zijn handgeschreven krant The Daily Invisible. De eerste kwam uit in 1978, niet dagelijks zoals de naam misschien doet denken, eerder wekelijks (maar niet elke week).

Zijn vraag aan de premier was in de regel origineel te noemen. Zo werd amateurpianist Rutte meer dan eens bevraagd over zijn pianospel. Bijvoorbeeld in 2013: "Die één miljoen kinderen in Syrië, daar kunt u niets aan doen. Maar heeft u nog piano gespeeld in de vakantie?" Ook vroeg Vischjager eens waarom er eigenlijk geen piano in het Catshuis staat.

Deze vraag (in 2013) speelde Rutte door aan minister Ploumen:

Vischjager stelt een vraag aan premier Rutte in 2013

In Nieuwspoort, waar de wekelijkse persconferentie wordt gehouden, speelde Vischjager zelf regelmatig klassieke stukken op de vleugel.

Ook gaf hij 'vertederingsconcerten'. "Om de mensen een actief te krijgen in het luisteren naar muziek", zei hij drie jaar geleden in een interview.

Premier Rutte zegt dat het Binnenhof een van zijn kleurrijkste figuren heeft verloren:

De eerste premier die het vuur na aan de schenen werd gelegd was Van Agt in de jaren 70, daarna heeft hij ze allemaal gehad. Onder Balkenende is geprobeerd de traditie af te schaffen (omdat de persconferentie professioneler moest), maar na protest van de parlementaire persvereniging, mocht Vischjager blijven.

De afgelopen jaren was Vischjager geen vaste bezoeker meer, hoewel hij af en toe even terug kwam van weggeweest.

De laatste laatste vraag stelde Vischjager in maart 2018 aan vicepremier Ollongren, die premier Rutte verving omdat die in het buitenland was. "Ik zou willen weten waar de heer Rutte is, in welk buitenland?"

Julius Vischjager is 83 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl