Démare wint met miniem verschil vierde etappe Giro d'Italia

Arnaud Démare heeft de vierde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam gezet. De 29-jarige Fransman klopte nipt Peter Sagan en Davide Ballerini.

Het is voor Démare zijn tweede etappezege in de Italiaanse ronde. De sprinter van FDJ won vorig jaar de tiende rit van Ravenna naar Modena door Elia Viviani te verslaan.

Sagan

Sagan leek op de zege af te sprinten, maar moest op de meet zijn meerdere erkennen in Démare die met een banddikte verschil de overwinning opeiste. Net als zondag werd de Slowaak tweede.

Drievoudig wereldkampioen Sagan won al etappes in de Tour de France (twaalf) en de Vuelta a España (vier) en zou zijn debuut in de Giro ook dolgraag willen omlijsten met een etappezege.

Arnaud Démare wint met een millimeter voor Peter Sagan NOS

Topfavoriet Geraint Thomas stapte niet meer op in de vierde etappe. Een valpartij in de eerste meters van de derde etappe zorgde ervoor dat de 34-jarige Brit ruim twaalf minuten verloor op de concurrentie. Nader onderzoek wees uit dat hij een breuk in zijn bekken heeft opgelopen.

Almeida blijft in roze

João Almeida troefde in de bonificatiesprint op 25 kilometer van de finish Jonathan Caicedo af en stelde zo zijn roze trui veilig. De jonge Portugees vergrootte zijn voorsprong zelfs tot twee seconden. Wilco Kelderman blijft vierde in het algemeen klassement.

In de regenachtige vierde rit ging er opnieuw een aantal renners tegen het asfalt. Onder anderen Pieter Weening was slachtoffer van een valpartij, maar de Nederlander van Trek-Segafredo kon na een korte adempauze zijn weg vervolgen naar Villafranco Tirrena.

Simon Pellaud, Kamil Gradek en Marco Frapporti waren de vluchters van de dag. De drie kregen ruim vier minuten voorsprong van het peloton.

Op de enige klim van de dag, de Portella Mandrazzi, zette Bora zich op kop van het peloton en trok hard door. Het tempo van de ploeg van Sagan zorgde ervoor dat onder anderen sprinters Fernando Gaviria en Elia Viviani moesten lossen.

De kopgroep viel vervolgens uit elkaar. De Zwitser Pellaud kwam als eerste boven op de berg van de derde categorie en reed vervolgens in zijn eentje door. Het avontuur van Pellaud eindigde echter 24 kilometer voor de streep, toen het peloton hem inrekende.

Onder aanvoering van Bora en FDJ denderde het peloton vervolgens naar de finish. Beide ploegen wilden voorkomen dat de Colombiaanse topsprinter Gaviria kon aansluiten bij het peloton. Dat gebeurde ook niet, met een sprint als gevolg.

Uitslag vierde etappe Giro d'Italia

STER reclame