IJsmeester Beert Boomsma ANP

Thialf moet op zoek naar een nieuwe ijsmeester. Beert Boomsma heeft besloten per 1 november zijn werkzaamheden neer te leggen. Bijna twintig jaar heeft hij de ijsmachines van 's werelds bekendste ijsbaan bediend.

"Na een zomer nadenken heb ik de knoop doorgehakt. Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging", zegt Boomsma, die nog niet weet wat hij hierna zal gaan doen. "Ik was verantwoordelijk voor de hele techniek van het stadion. Dus ik kan meer dan ijs maken."

Mede door Boomsma's inspanningen is de ijsbaan in Heerenveen uitgegroeid tot de snelste laaglandbaan van de wereld. "Afgelopen week heb ik een foto gemaakt van het baanrecordbord. Als ik zie welke tijden daar nu op staan, dan kan ik daar trots op zijn."

Kende Thialf als zijn broekzak

Met Boomsma verliest Thialf niet alleen zijn gezicht, maar ook de man die het stadion en de daarbij behorende techniek als zijn broekzak kent. Marc Winters, directeur van Thialf, is echter niet bang dat de baan nu aan kwaliteit zal inleveren.

Boomsma controleert de ijsconditie in Thialf Pro Shots

"Beert Boomsma weet zeker het meeste van het ijs, maar hij doet het niet alleen. Met name de laatste drie à vier jaar hebben we veel geïnvesteerd in het team. Daar hebben we de afgelopen weken ook al resultaat van gezien."

Toch betreurt de directeur Boomsma's vertrek. "Het is jammer dat hij stopt, maar hij heeft zelf de keuze gemaakt." Hij roemt ook de rol van Boomsma tijdens de transformatie van de oude schaatshal naar het nieuwe moderne stadion. "Hij was nauw betrokken bij het ontwerp en de uitvoering. En wist ook tijdens die verbouwing onder lastige omstandigheden goed ijs neer te leggen."

Een traan? 'We gaan het zien'

Als hoogtepunten van de afgelopen twintig jaar noemt Boomsma twee ritten op de 500 meter. "Het baanrecord van Michel Mulder in 2013 met 34,3 en de verbetering daarvan afgelopen maart door de Japanner Shinhama naar 34,0. Dat was heel mooi."

Over een kleine maand trekt Boomsma al de deur achter zich dicht. Een traan heeft hij er nu nog niet om gelaten. "Of die er komt? Weet ik niet. We gaan het zien."

In 2015 maakte Studio Sport een reportage met Beert Boomsma over de laatste dag in het oude Thialf.

2015: IJsmeester Boomsma en het afscheid van het oude Thialf

STER reclame