NOS Nieuws

Wekdienst 5/10: Mondkapjes op scholen • Corona-app besproken in Eerste Kamer

Goedemorgen! Voor middelbare scholen geldt vanaf vandaag het dringende advies om een mondkapje te dragen. En de Eerste Kamer praat over de corona-app.

Vanochtend is soms de zon nog te zien, maar al snel krijgt bewolking de overhand en vallen er buien. De temperatuur loopt bij een matige tot krachtige zuidenwind op naar 14 of 15 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig. De maxima veranderen niet veel, die liggen rond 14 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanaf vandaag geldt op middelbare scholen het dringende advies om een mondkapje te dragen. Het advies, dus geen verplichting, geldt in alle situaties waarin de anderhalvemeterregel niet te waarborgen is, zoals op gangen en in aula's. In het klaslokaal kan het mondkapje af.
  • In de Eerste Kamer wordt vanaf 15.30 uur gesproken over de corona-app van minister De Jonge van Volksgezondheid. Het wetsvoorstel werd begin september aangenomen door een meerderheid in de Tweede Kamer, nu is de Eerste Kamer aan zet.
  • En om 19.00 uur komen de voorzitters van de veiligheidsregio's weer bijeen voor overleg over de coronamaatregelen. Dat gebeurt in Utrecht. Burgemeester Bruls van Nijmegen, die de vergadering normaal gesproken leidt, is er niet bij. Hij is met vakantie en wordt vervangen door burgemeester Lenferink van Leiden.

Wat heb je gemist?

President Trump heeft zondagavond (Amerikaanse tijd) het ziekenhuis kort verlaten voor een autorit langs aanhangers die zich bij het ziekenhuis hadden verzameld. Met een mondkapje voor zwaaide hij naar aanhangers die zich hadden verzameld. Eerder op de dag hadden zijn artsen gezegd dat zijn toestand vooruitgaat en dat hij misschien maandag ontslagen wordt uit het ziekenhuis.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De Amerikaanse Proud Boys staan sinds afgelopen week volop in de belangstelling, nadat president Trump tijdens het debat met tegenkandidaat Biden zei: "Stand back and stand by" oftewel "houd jullie gedeisd en blijf paraat". De Proud Boys, een extreemrechtse beweging, reageerde enthousiast.

Als tegenreactie kapen homomannen op Twitter nu de hashtag #proudboys. De LGBTQ-beweging, die zich het woord 'pride' eigen heeft gemaakt, plaatst onder de hashtag foto's van gay-pride-bijeenkomsten en zoenende mannen. De online actie is een groot succes en een statement tegen de Proud Boys, die onder meer tegen immigratie zijn, voor de wapenwet en staan voor de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw.

Ook het Canadese leger plaatste een foto van twee zoenende mannen op Twitter:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl