Pro Shots

Zeven jaar had hij geen marathon verloren, Eliud Kipchoge. Wereldrecordhouder, olympisch kampioen en de eerste atleet die de barrière van twee uur op de marathon wist te doorbreken.

Zondag wilde hij de marathon van Londen voor de vijfde maal achtereen winnen, maar een mysterieuze blessure aan zijn rechteroor zorgde ervoor dat de Keniaan de wedstrijd noodgedwongen joggend moest afmaken en als achtste eindigde.

"We staan voor een raadsel", reageerde zijn manager Jos Hermens zondagavond bij Langs de Lijn. "Dit heb ik in vijftig jaar nog nooit meegemaakt."

Beluister hieronder het interview met Jos Hermens terug.

'Dit heb ik nog nooit meegemaakt!'

Het begon volgens Hermens na 25 kilometer in de wedstrijd. Kipchoge kreeg last van zijn rechteroor. Zijn gehoorgang zat ineens dicht, waardoor zijn evenwichtsorgaan ook verstoord raakte.

Gedesoriënteerd

De Keniaan raakte gedesoriënteerd, slaagde er niet meer in zijn normale loopritme vast te houden en kon zelfs geen drinkfles meer aanpakken.

"Ik heb geen enkele aanwijzing hoe dit gebeurd is", aldus Hermens. "Heel, heel vreemd. Na de race zijn we direct van alles gaan googelen en mensen gaan bellen om achter de oorzaak te komen, maar we weten het nog niet."

De fysieke problemen zijn voor Kipchoge extra zuur omdat er momenteel maar weinig wedstrijden op de agenda staan. De marathon van Londen was een van de weinige evenementen waar het licht op groen was gezet en voor de komende periode oogt de kalender ook akelig leeg.

Onderzoek in Nederland

Toch is dat maar bijzaak in het licht van Kipchoges gezondheid, weet Hermens. "Het belangrijkste is dat we erachter komen wat de oorzaak is. Maandag komt hij naar Nederland en wordt hij onderzocht door een specialist. Hopelijk weten we daarna wat er aan de hand is."

De marathon werd gewonnen door de Ethiopiër Shura Kitata Tola, die de Keniaan Vincent Kipchumba klopte in de eindsprint.

Kitata troeft Kipchumba af in eindsprint in marathon van Londen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame