Jan des Bouvrie

Interieurontwerper Jan des Bouvrie (78) overleden

In zijn woonplaats Naarden is vanochtend interieurontwerper Jan des Bouvrie overleden. Hij was 78 jaar. Volgens de familie stierf hij in de armen van zijn vrouw en in het bijzijn van zijn kinderen. Hij was al een tijd ziek, hij leed onder meer aan prostaatkanker.

Des Bouvrie werd in 1942 geboren in Naarden, waar hij in de jaren 90 interieur-designcentrum en restaurant Het Arsenaal vestigde, in een monumentaal militair pand uit de 17e eeuw. Hij groeide op als enig kind van ouders die een meubelzaak hadden in Bussum. Na een opleiding aan de Rietveld Academie begon hij voor zichzelf als meubelmaker.

In 1969 brak hij door met zijn kubusbank, een ontwerp dat later werd opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Wit als overheersende kleur

Des Bouvrie werd bekend met strakke, symmetrische ontwerpen, met wit als overheersende kleur. Daarmee had hij in een tijd van groeiende welvaart invloed op de smaak van gewone Nederlanders, die daardoor meer aan hun interieur gingen uitgeven en ook vaker van inrichting wisselden. Door Des Bouvrie werd het bruin als overheersende kleur in het Nederlandse interieur vervangen door wit.

Hij werd zijn leven lang geassocieerd met strakke witte interieurs, en droeg zelf ook witte kleding. In de loop van de tijd gebruikte hij als aanvulling en contrast ook vaker felle kleuren, maar zijn voorkeur voor wit bleef. Zelf zei hij daarover dat dat kwam doordat hij sinds zijn bedompte jeugd hunkerde naar licht en ruimte. "Ik ben geboren in een tussenkamertje zonder ramen boven de zaak. Instinctief heb ik altijd het licht gezocht".

Hij was niet alleen bekend door zijn gebruik van de kleur wit, maar ook door zijn talloze media-optredens:

Interieurontwerper Jan des Bouvrie (78) overleden

Naar eigen zeggen werkte hij voor arm en rijk, en richtte hij ook flatjes in Almere in. Maar zijn klanten vond hij toch vooral bij de 'nouveau riche', de nieuwe rijken, wier villa's hij inrichtte.

Hij bewoog zich in kringen van de jetset, en werd zelf ook steenrijk, iets waar hij graag over opschepte. Hij reed zijn hele leven in een Porsche, verzamelde auto's en kunst en kocht onroerend goed. Naar eigen zeggen had hij succes doordat hij creativiteit koppelde aan zakelijk inzicht en publicitair talent.

Vooral in de jaren 90 was hij alomtegenwoordig in de media. Hij had toen een wekelijks een eigen televisieprogramma, TV Woonmagazine, de roddelpers schreef voortdurend over de partijtjes, openingen en dinertjes waarbij hij aanwezig was en in woonwinkels lagen zijn folders.

Vakman

Hoewel er kunsttentoonstellingen van zijn werk werden gehouden, noemde Des Bouvrie zichzelf geen kunstenaar, maar een vakman. "Ik maak geen bank waarop je niet kunt zitten", zei hij. Hij dacht dat hij een goede ontwerper was geworden doordat hij zwaar dyslectisch was. Doordat hij nauwelijks kon lezen, keek hij des te beter, zei hij.

Des Bouvrie had verschillende keren problemen met de fiscus. In 2010 werd hij zelfs opgepakt op verdenking van belastingfraude, samen met zijn klant vastgoedhandelaar Evert Kroon. Des Bouvrie kwam er met een schikking van af, dat hij bewust de fiscus had opgelicht werd niet aannemelijk gemaakt. Des Bouvrie zei daarover: "Ik doe niets zwart".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl