In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Kunstinstelling Witte de With in Rotterdam heet voortaan Melly

Kunstcentrum Witte de With in Rotterdam heeft een nieuwe naam en gaat verder als Kunstinstituut Melly. Ruim drie maanden geleden was de naam al van de gevel gehaald, nadat die kort daarvoor was beklad door de actiegroep 'Helden van Nooit.'

Al in 2017 werd na kritiek besloten dat de naam Witte de With moest verdwijnen. De With was zeevaarder voor onder meer de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

"Als kunstinstituut is het belangrijk dat we meebewegen", zegt een woordvoerder. "We willen dat mensen zich welkom voelen, maar onze naam hield dat tegen. Onze naam verwees naar Witte de With, die in de VOC-tijd niet de beste dingen heeft gedaan. Het werd tijd dat we die naam gingen veranderen."

De nieuwe naam komt van het kunstwerk genaamd 'Melly Shum Hates Her Job', dat om de hoek boven het straatnaambordje van de Witte de Withstraat hangt. "De keuze voor Melly belooft dat de instelling verbonden wil zijn en een dialoog wil aangaan met de stad", zegt een lid van de adviescommissie aan de regionale omroep Rijnmond. De naam wordt officieel in gebruik genomen op 27 januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl