Helen Reddy bij een demonstratie voor vrouwenrechten in 2017 AFP

De Australisch-Amerikaanse zangeres Helen Reddy is overleden. Ze werd 78 jaar.

Helen Reddy had verschillende pop- en rockhits in de jaren 70. Een van haar grootste hits was I Am Woman uit 1972, dat een prominente rol speelde in de tweede feministische golf.

"We zijn diep bedroefd, maar we vinden troost in de wetenschap dat haar muziek altijd blijft voortleven", laten haar kinderen weten in een statement op Facebook.

Geboren voor showbizz

Helen Maxine Reddy werd in 1941 geboren in Melbourne. Haar beide ouders waren acteur. Als 4-jarig meisje trad ze al op met haar ouders in een vaudeville-theatergezelschap.

Begin jaren 60 won ze een Australische talentenjacht en als prijs kreeg ze de kans om in de VS auditie te doen voor een platenlabel. Daar werd ze afgewezen, maar Reddy besloot in de VS te blijven. Later tekende ze bij het gerenommeerde Capitol Records.

Haar eerste hit, in 1971, was I Don't Know How To Love Him uit de musical Jesus Christ Superstar. Maar het was haar tweede hit die haar internationaal bekend zou maken: I Am Woman.

Helen Reddy in de jaren 70 ANP

In een interview vertelde Reddy later dat ze naar een lied zocht dat paste bij het positieve zelfbeeld dat ze had verworven nadat ze zich bij de vrouwenbeweging had aangesloten. "Ik ontdekte dat het lied dat ik zocht niet bestond, dus moest ik het zelf schrijven."

I Am Woman werd niet meteen veel gedraaid toen het uitkwam in 1972. Maar onder vrouwen was het een hit. Die belden massaal hun lokale radiostations om het lied aan te vragen, waardoor het nummer maanden later alsnog op de eerste plek zou komen.

'Mijn lied heeft geschiedenis gemaakt'

Reddy won ook een Grammy met I Am Woman. In haar toespraak bedankte ze God, "want zij maakt alles mogelijk". Het nummer wordt tot op de dag van vandaag gezien als een iconisch strijdlied van de feministische beweging.

Daarna volgden nog vele hits als Delta Dawn, Angie Baby en Ain't No Way to Treat a Lady.

In 2002 liet Reddy de entertainmentindustrie achter zich. Ze besloot hypnotherapie te gaan studeren en werkte als motivational speaker.

In 2015 hoorde de zangeres dat ze dementie had. In 2017 zong ze I Am Woman nog een keer tijdens de Women's March in Los Angeles, die na de inauguratie van president Trump werd gehouden.

De laatste jaren van haar leven woonde Reddy in een verpleeghuis voor beroemdheden in Los Angeles.

STER reclame