ANP

Goedemorgen! De Kamer debatteert over de deze week afgekondigde coronamaatregelen en de Kinderboekenweek gaat van start.

Vandaag is het wisselend bewolkt. Vanmiddag valt lokaal een bui en bij een matige zuidwestenwind wordt het maximaal 18 graden. Morgen wordt het opnieuw wisselvallig met geregeld regen, soms veel wind en iets lagere temperaturen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer debatteert over de ontwikkelingen in de coronacrisis. Het zal onder meer gaan over de extra maatregelen die het kabinet maandagavond heeft afgekondigd. Het debat is live te volgen op NPO 1, via de livestream op NPO Start en NOS.nl en de app.
  • En toen? is het thema van de Kinderboekenweek die begint. De week draait deze keer vooral om geschiedenis. Het Kinderboekenweekgeschenk is De Diamant van Banjarmasin, waarin Arend van Dam in acht verhalen de geschiedenis van Nederland induikt.
  • De Waalse Pijl, de Ardense heuvelklassieker met de aankomst op de Muur van Hoei, wordt verreden. Wielrenner Tom Dumoulin behoort tot de deelnemers. De winnaars van de afgelopen zes edities ontbreken. De Waalse Pijl is vanaf 13.30 uur live te zien op NPO 2, NOS.nl en de app.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Trump en zijn democratische concurrent Biden voerden hun eerste debat. Ze maakten elkaar uit voor 'clown' en 'socialist' en vielen elkaar hard aan op onderwerpen als de coronacrisis, de economie en het handelsconflict met China.

Zie hier enkele van de felste momenten uit het debat:

Vooral gekibbel in aftrap eerste presidentieel debat

"De debatten zijn de laatste kans om het tij te keren voor een president die al maanden stevig achter staat in de peilingen. Het maakte hem strijdbaar, maar vooral narrig en verbeten", zegt correspondent Lucas Waagmeester.

Voor de verkiezingen van 3 november volgen nog 2 confrontaties.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vijf papegaaien in een Brits wildpark zijn uit elkaar gehaald, nadat ze bezoekers hadden uitgescholden. De Afrikaanse grijze papegaaien werden afgelopen augustus opgenomen door het Lincolnshire Wildlife Park en samen in quarantaine geplaatst. Daar namen ze allerlei grof taalgebruik van elkaar over.

Volgens de directeur van het park, Steve Nichols, moedigden de geschokte en lachende reacties van bezoekers de vogels aan om het vaker te doen. "Sommige bezoekers vonden het grappig. Maar vanwege de kinderen die in het weekend op bezoek komen, besloten we ze te verhuizen", zegt Nichols tegen de BBC. "Ik hoop dat ze binnen de koloniën andere woorden leren. Want als ze de anderen grof taalgebruik leren en ik eindig met 250 vloekende vogels, weet ik niet wat we nog moeten doen."

De vogels zijn niet de eersten in het park die voor opschudding zorgen. Papegaai Chico uit hetzelfde wildpark ging eerder dit jaar viral met zijn imitatie van Beyoncé's hit 'If I were a boy'.

En zo klonk dat:

Fijne dag!

STER reclame