Nico Zijp

Turntrainer Zijp op non-actief gesteld door gymnastiekunie KNGU

Turntrainer Nico Zijp is door turnbond KNGU op non-actief gesteld. Het instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft Zijp een ordemaatregel opgelegd waardoor hij niet in de turnhal mag staan.

"Er is een ordemaatregel die duidelijk maakt dat Nico nu niet in de zaal kan staan, wat overigens niets zegt over zijn schuldigheid", zegt technisch directeur Mark Meijer, die niet op de inhoud van de beschuldigingen richting Zijp in wil gaan.

Zijp, trainer van topturnster Tisha Volleman, werd eind juli al door de turnbond gevraagd een stap opzij te doen in een grootschalig onderzoek naar misstanden in de sport. Vrijwillig trok hij zich daarop tijdelijk terug.

Trainingen in Nijmegen

Het trainingsprogramma van de olympische vrouwenploeg lag enkele weken stil, sinds het begin van de maand wordt er onder leiding van Vincent Wevers weer getraind in Nijmegen door de nationale selectie.

In tegenstelling tot Wevers kregen de andere trainers die kort na de onthullingen van grootschalige misstanden tijdelijk aan de kant werden gezet nog geen toestemming terug te keren in de hal.

Vincent Wevers: "Of ik weer echt zin heb? Dat is een ander verhaal'

De KNGU maakte dinsdag ook bekend dat de afgelopen twee maanden (van 21 juli tot en met 23 september) 130 meldingen zijn binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag.

Het gaat om meer dan honderd beschuldigden over een periode van 35 jaar (1986 tot en met 2020). De meeste meldingen hebben op de periode vóór 2012 betrekking.

43 zaken doorverwezen

Tot nu toe werden 43 zaken doorverwezen naar het onafhankelijke Instituut voor Sportrechtspraak (ISR). Het ISR bekijkt of een tuchtrechtelijk onderzoek mogelijk is. Volgens de KNGU is het onderzoek naar misstanden in alle gymdisciplines niet zoals verwacht eind dit jaar afgerond, maar in het eerste kwartaal van 2021.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl