ANP

Nederlandse autoriteiten doen onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van scheepsbouwer Royal IHC bij de betaling van steekpenningen in Brazilië. Dat valt volgens het Financieele Dagblad op te maken uit Braziliaanse rechtbankstukken.

Aanleiding voor het onderzoek zou een opdracht voor de bouw van zes schepen in 2013 zijn. De scheepsbouwer uit Kinderdijk kreeg die order ter waarde van meer dan 1 miljard euro na bemiddeling van een Braziliaanse agent. Deze agent zou een deel van zijn beloning hebben gebruikt voor het betalen van steekpenningen aan directeuren van het bedrijf dat opdracht gaf voor de zes schepen.

De zaak brengt volgens het FD niet alleen IHC in verlegenheid, maar ook de Nederlandse staat. Die redde een half jaar geleden het bedrijf van een faillissement en is via een stichting op dit moment de enig aandeelhouder.

De Braziliaanse justitie heeft vorige week huiszoekingen en beslagleggingen gedaan in de zaak. "IHC is op dit moment niet in kennis gesteld door de Braziliaanse of Nederlandse autoriteiten dat zij onderwerp van onderzoek is", zegt een woordvoerder tegen de krant. "Uitgangspunt bij het handelen van IHC is haar Code of Conduct waarbij integer zakendoen leidend is."

STER reclame