NOS NieuwsAangepast

'Meerderheid OMT-leden wilde meer landelijke maatregelen'

Een meerderheid van de leden van het Outbreak Management Team had het beter gevonden als de regionale aanpak van de coronacrisis helemaal was vervangen door landelijke maatregelen. Dat zegt Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie en lid van het OMT, tegen de NOS.

Volgens Voss was men de afgelopen tijd binnen het OMT verdeeld over de kwestie, maar wilden de meeste leden landelijke maatregelen. In het advies aan het kabinet (.pdf) schrijft OMT-voorzitter Jaap van Dissel (RIVM): "Hoewel de nadruk ligt op landelijke maatregelen moet er volgens het OMT de mogelijkheid zijn om op regionaal niveau, met name in de Randstad, aanvullende maatregelen te nemen."

Het kabinet koos er gisteren voor om, naast enkele landelijke maatregelen, onderscheid te blijven maken tussen verschillende regio's. "Voor de duidelijkheid van de burger had ik het op prijs gesteld als iedereen achter één beleid staat", zei Voss in Nieuwsuur.

Ook verdeeld over mondkapjes in winkels

Hij refereerde aan mondkapjes in onder meer winkels; in vier veiligheidsregio's geldt vanaf morgen het 'dringende advies' mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. "Ik vind dat je dat landelijk had moeten doen en niet alleen in de grote steden. Bovendien: welke grote steden? Nijmegen is niet genoemd. Daar zijn ook veel besmettingen."

Ook een ander lid van het OMT, arts-microbioloog Jan Kluytmans, pleitte gisteravond voor meer regie vanuit Den Haag als het gaat om bijvoorbeeld mondkapjes. "Ik vind dat we hier veel te veel over praten, en dat we niet duidelijk een koers gaan varen", zei hij in tv-programma Op1.

In het OMT-advies staat dat de leden verdeeld waren over het dragen van mondkapjes op plaatsen waar de 1,5 meter niet haalbaar is, zoals drukke winkels.

'Mondkapjesplicht moet vanuit kabinet komen'

Een van de grote steden waar vanaf morgen het mondkapjesadvies geldt, is Amsterdam. Burgemeester Halsema zei in Op1 te hebben uitgezocht of ze een mondkapjesplicht kon instellen, maar volgens haar bleek al snel dat zoiets juridisch niet haalbaar zou zijn.

"Als we een draagplicht invoeren, gaan we waarschijnlijk nat bij de rechter", zei Halsema:

'Als we een draagplicht invoeren, gaan we waarschijnlijk nat bij de rechter'

Volgens haar moet het kabinet een landelijke aanwijzing geven voor een draagplicht. Ze benadrukte zelf vóór te zijn, in elk geval op plekken waar lastig afstand te houden is.

Hard bewijs is volgens Halsema niet nodig, ze sprak over het voorzorgsbeginsel: "Alle maatregelen die kunnen helpen, die kunnen voorkomen dat we cafés en theaters moeten sluiten, laten we dat doen en later evalueren of het geholpen heeft."

Kritiek van Fauci

De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci zei gisteren nog tegen Nieuwsuur maar weinig van het Nederlandse beleid te snappen als het gaat om mondkapjes. "Ongeacht het land zou ik mensen aanraden serieus te overwegen maskers te dragen om overdracht te voorkomen", aldus de belangrijkste corona-adviseur van president Trump.

Hij is kritisch over de kijk van RIVM-directeur Jaap van Dissel op mondkapjes. Die zei meerdere malen dat niet-medische mondkapjes tot een gevoel van schijnveiligheid kunnen leiden, omdat ze volgens Van Dissel amper virusdeeltjes tegenhouden. Fauci: "Ik zou hem vragen te kijken naar de snel toenemende hoeveelheid data over het belang en de effectiviteit van gezichtsmaskers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl