De Britse Airborne-officier John Waddy in 2013
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Laatste Airborne-officier John Waddy op 100-jarige leeftijd overleden

De Britse Airborneveteraan John Waddy is zondagmiddag op 100-jarige leeftijd overleden. De kolonel was de laatste officier van de Slag om Arnhem die nog in leven was, meldt Omroep Gelderland.

Waddy is in zijn slaap overleden, zegt 'veteranenmoeder' en goede vriendin Hiltje van Eck. De veteraan werd in juni 100 jaar. "Hij kreeg op zijn verjaardag nog een medaille van de Nederlandse ambassade, dat was erg mooi."

De zogeheten 'Thank You Liberators Medaille' zou eigenlijk bij de herdenking worden uitgereikt, maar dat plan ging door het coronavirus niet door. Hoewel het ook de vraag was of Waddy naar Arnhem was gekomen. "Hij was een heel trotse man, zodra hij met stokken of krukken moest lopen kwam hij niet meer", zegt Van Eck.

De veteraan werd in 2013 tijdens de Airborneherdenking op de Ginkelse Heide toegesproken door toenmalig burgemeester Cees van der Knaap van Ede. Hij roemde Waddy, maar de veteraan zelf bleef bescheiden. "Ik ben niet belangrijk, ik was maar een van de velen. Ik schaam me zelfs dat de hele operatie Market Garden is mislukt."

Met het overlijden van Waddy zijn er geen officieren van de Slag om Arnhem meer in leven. "De gewone mannen zijn nu de helden", aldus Van Eck.

Advertentie via Ster.nl