Bertens legt na moeizaam begin Zavatska over de knie Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kiki Bertens heeft op Roland Garros met moeite de tweede ronde bereikt. De halvefinaliste van 2016 wurmde zich in Parijs met 2-6, 6-2, 6-0 langs Katarina Zavatska, de nummer 112 van de wereldranglijst, in een partij die vanwege de regen twee uur later begon dan gepland. Arantxa Rus werd ronde middernacht in een lange driesetter uitgeschakeld door de Française Clara Burel (6-7 7-6 6-3).

Ondanks een breekkans voor Bertens in de openingsgame stond Zavatska, die dit jaar op de WTA-tour geen enkele partij won, al snel met 3-0 voor. De 20-jarige Oekraïense toonde lef en viel aan en na twee gemiste setpunten op eigen opslag sloeg ze toe op haar achtste setpunt.

Het is van Kiki Bertens gezicht af te lezen dat het niet soepel loopt tegen Katarina Zavatska EPA

Bertens speelde daarna wat agressiever en er kwam meer lengte in haar slagen. De nummer acht van de wereld won set twee en bij de in Parijs debuterende Zavatska ging daarna langzaam het licht uit.

Te gehaast

"Zij begon geweldig", zei Bertens na afloop tijdens het interview op de baan. "En ik speelde te gehaast. Het is moeilijk om winners te slaan hier, maar vanaf de tweede set toonde ik meer geduld en ging het beter."

Bertens: 'Extra setje van vandaag kon geen kwaad' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bertens staakte vorige week haar partij in de tweede ronde van het toernooi in Straatsburg vanwege een opspelende achillespeesblessure. Daar leek ze nu geen last meer van te hebben. Wel bewoog ze aanvankelijk niet al te best, vond de Wateringse zelf ook. "Maar dat ging in de tweede en derde set beter. Dat was een belangrijk aspect."

Oud-finaliste Errani

Voor Bertens is het pas haar eerste overwinning sinds de coronapauze. In aanloop naar Roland Garros verloor ze in Rome haar eerste wedstrijd, terwijl ze in Straatsburg dus opgaf.

In de tweede ronde neemt Bertens, als vijfde geplaatst in Parijs, het op tegen de Italiaanse Sara Errani, die Monica Puig uit Puerto Rico met 6-2, 6-1 kansloos liet.

Sara Errani EPA

De 33-jarige Errani haalde in 2012 de finale in Parijs en stond vijf keer eerder tegenover de Nederlandse, in 2016 op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro voor het laatst. Bertens won nog nooit van de geslepen Italiaanse.

Rus uitgeschakeld

De tweede Nederlandse in het hoofdtoernooi Arantxa Rus verloor in de avonduren van de taaie Clara Brunel in drie sets sets: 7-6 (7), 6-7 (2), 3-6. Net als op de US Open verdween de Nederlandse in de eerste ronde uit het enkelspel.

Rus, die pas om 21.15 uur aan haar partij begon, leek na twee matige en daardoor verloren opslagbeurten de eerste set in te leveren bij de met een wildcard toegelaten Française. Op 5-2 en 5-4 mocht Burel serveren voor setwinst en op 5-3 kwam ze op de opslag van Rus zelfs op setpoint.

Die kansen bleken niet besteed aan het 19-jarige talent, dat in 2018 in twee grandslamfinales bij de junioren stond (Australian Open en US Open).

Arantxa Rus, afgelopen augustus in New York EPA

Rus slaagde er met geduldig spel in langszij te komen, maar liep in de tiebreak opnieuw binnen de kortste keren achter de feiten aan. Bij 1-5 rechtte ze echter andermaal de rug en kreeg ze op haar derde setpoint een cadeautje in de vorm van een wilde misser van Brunel, de nummer 415 van de wereldranglijst.

In de tweede set regende het breaks waardoor de strijd gelijk op bleef gaan. Na de vierde break van Rus mocht de 29-jarige Delfste voor de wedstrijd serveren. Dat lukte ondanks een goede start (30-0) niet, waarna weer een tiebreak de beslissing moest brengen. Een valse start viel deze keer niet te repareren.

Ook in de derde set bleek het lastig de eigen opslag te behouden. Vanaf 3-3 ging het echter mis bij Rus. Burel beukte er nog hard op los met haar forehand en de Nederlandse maakte wat fouten. Op het eerste matchpunt van Burel was het vervolgens raak.

Ahn maakt het Serena Williams één set lastig

Ook Serena Williams had het lastig in haar openingsduel. De naar haar 24ste grandslamtitel hunkerende Amerikaanse (waarmee ze op gelijke hoogte zou komen met Margaret Court) was haar landgenote Kristie Ahn met 7-6 (2) ,6-0 de baas.

Serena Williams AFP

Ahn is 28 jaar oud en al 10 jaar actief als prof. Toch speelde de nummer 101 van de wereldranglijst pas haar 39ste partij op de WTA-tour. Desondanks won Williams, die al richting de duizend WTA-duels gaat en drie Roland Garros-titels op haat palmares heeft staan, met moeite de eerste set van de vooral op ITF-niveau acterende Ahn (zeven toernooizeges).

Ahn kwam in die fase twee keer een break voor, maar verloor de set na een bijzonder matige tiebreak. Plots leek de wil om te winnen verdwenen bij Ahn, terwijl de in Parijs als zesde geplaatste Williams er nog een kwartiertje lustig op los hamerde.

Exit Vondrousová

Voor Markéta Vondrousová, vorig jaar nog verliezend finaliste in Parijs, zit het toernooi er al op. De Poolse Iga Swiatek (WTA-53) walste in een uur met 6-1, 6-2 over de Tsjechische (WTA-19) heen.

Garbine Muguruza, winnares in 2016 en halvefinaliste in 2018, wist tegen Tamara Zidansek net aan eliminatie te ontsnappen. Gebrek aan focus kostte de Spaanse bijna de eerste set, maar ze was precies op tijd bij de les. In de tweede set werkte ze op formidabele wijze zes breakpoints weg, al verloor ze de set alsnog.

Daarna gaf haar vechtlust de doorslag. De Slowaakse Zidanesk nam in de derde set een 3-0 voorsprong, waarna de als elfde geplaatste Muguruza het tij keerde en met 7-5, 4-6, 8-6 zegevierde.

STER reclame