NOS NieuwsAangepast

De antwoorden van paus Benedictus

Door correspondent Andrea Vreede, in Rome

Al wekenlang waren de verwachtingen hooggespannen. Voor het eerst in de geschiedenis zou een paus live op televisie vragen van kijkers over Jezus beantwoorden.

Via de website van het vaste religie-programma van de RAI konden de kijkers hun vragen insturen. Uiteindelijk werden er zeven uitgekozen waarop de paus zelf een antwoord zou geven. De rechtstreekse uitzending van bijna anderhalf uur lang vond plaats op Goede Vrijdag rond het uur van de kruisdood van Christus.

Professor

Wie Benedictus live in de studio of per satelliet vanuit het Vaticaan verwachtte, kwam vanmiddag bedrogen uit. Zowel de vragen als de antwoorden waren van tevoren opgenomen in de werkkamer van de paus. Benedictus zat er wat stijfjes bij en beantwoordde de vragen als een professor. Hij luisterde beleefd van achter zijn bureau naar iedere vraag die de interviewer hem voorlegde.

Bij de eerste vraag oogde hij vermoeid en klonk hij wat schor, maar naarmate de antwoorden vorderden, kwam hij steeds meer los. Hij sprak in wat spontane antwoorden leken, al waren ze wel kort. Per vraag niet meer dan een paar minuten. De rest van uitzending werd opgevuld met uitgebreid commentaar van een panel dat zelf ook antwoorden gaf op allerlei andere vragen van kijkers.

Euthanasie

Wat opviel was dat sommige vragen helemaal niet over Jezus gingen, maar over thema's die deze paus heel belangrijk vindt en waarover hij een heldere boodschap wil afgeven.

Zoals die van de Italiaanse moeder die vraagt of haar al twee jaar in coma verkerende zoon nog een ziel heeft. "Jazeker," is het antwoord van de paus, die daarna een betoog afsteekt dat duidelijk gericht is tegen de legalisering van euthanasie in Italië.

Bemiddeling

Een groepje christenen uit Bagdad krijgt van de paus een hart onder de riem gestoken. Ze vragen hoe ze hun medegelovigen ervan kunnen weerhouden om weg te vluchten uit angst voor vervolging. En tegenover een moslima uit Ivoorkust pleit de paus voor meer dialoog en harmonie tussen christenen en moslims.

In beide gevallen belooft de paus ook dat het Vaticaan alles zal doen om te bemiddelen in deze verscheurde landen. Het is bijna een politiek statement.

Stijl

De pausmomenten waren dus kort, maar wel krachtig. Blijkbaar is Benedictus vastbesloten om de onhandige communicatie die het begin van zijn pausschap kenmerkte, te vervangen door een beter geregisseerd gebruik van bijvoorbeeld televisie.

Alleen moet hij nu nog leren om wat minder afstandelijk en docerend over te komen. Alhoewel, misschien is dat ook wel gewoon zijn stijl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl