Oppermachtige Van der Breggen soleert naar de finish en pakt tweede wereldtitel

Anna van der Breggen is voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioene op de weg geworden. In het Italiaanse Imola reed de 30-jarige wielrenster op 41 kilometer voor de eindstreep op imposante wijze weg van het peloton en soleerde naar de titel. In 2018 veroverde ze haar eerste wereldtitel.

Annemiek van Vleuten maakte zaterdag het succes compleet. Ze won ruim een minuut na binnenkomst van Van der Breggen zilver door de sprint om de tweede plaats van de Italiaanse Elisa Longo Borghini te winnen. Marianne Vos finishte als vierde.

Ook al wereldkampioene tijdrijden

Van der Breggen sloot in Imola een topperiode af. Een week geleden won ze het eindklassement van de Giro Rosa, nadat Annemiek van Vleuten als klassementsleidster ten val was gekomen en met een gebroken pols de strijd had moeten staken. Donderdag voegde Van der Breggen al de wereldtitel op de individuele tijdrit aan haar uitgebreide palmares toe. Ze had op de tijdrit al vier keer WK-zilver gewonnen.

Van der Breggen tekende voor de vierde Nederlandse wereldtitel bij de vrouwen op rij. Chantal Blaak was in 2017 wereldkampioene en vorig jaar was Annemiek van Vleuten de beste in de mondiale wegwedstrijd.

Nederlandse wereldkampioenen (v) op de weg

Jaar Wielrenster
1968, Imola Keetie Hage
1975, Yvoir Tineke Fopma
1976, Ostuni Keetie Hage
1979, Valkenburg Petra de Bruin
1991, Stuttgart Leontien van Moorsel
1993, Oslo Leontien van Moorsel
2006, Salzburg Marianne Vos
2012, Valkenburg Marianne Vos
2013, Florence Marianne Vos
2017, Bergen Chantal Blaak
2018, Innsbruck Anna van der Breggen
2019, Harrogate Annemiek van Vleuten
2020, Imola Anna van der Breggen

Nadat een kopgroep met Amy Pieters was teruggehaald, gaf titelhoudster Annemiek van Vleuten gas op de flanken van de Gallisterna. Alleen Elizabeth Deignan, Cecilie Uttrup Ludwig, Longo Borghini en Van der Breggen konden het tempo volgen, waarna Van der Breggen de beslissende demarrage plaatste.

Van der Breggen rijdt alleen vooruit in de wegwedstrijd bij de WK wielrennen NOS

Op de slotklim ging Longo Borghini op jacht naar de koploopster, maar de Italiaanse slaagde er niet in het gat kleiner maken. Ze kreeg gezelschap van de onvermoeibare Van Vleuten, die met een brace om de gehavende pols de koers over 143 kilometer aflegde. Achter het duo hield Marianne Vos de rest van de concurrentie in toom.

Van Vleuten en Longo Borghini bleven het peloton voor en konden op het racecircuit van Imola strijden om de troostprijzen. De Nederlandse besliste het sprintduel in haar voordeel.

STER reclame